Hallituksen tulee toteuttaa vaalilupauksensa sähkön huippuhintojen puolittamisesta 

Alkuviikon uutisointia hallinnut sähkön hintapiikki muistuttaa, ettei energiakriisi ole ohitse. Suomen sähkömarkkinoilla on samanaikaisesti useita häiriötekijöitä, jotka ovat moninkertaistaneet sähkön hinnan. Keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi vaatii eduskuntaryhmän kesäkokouksessa hallitusta toimimaan arvaamattomien sähkönhintojen tasaamiseksi. 

  

  • Viime joulukuussa kokoomus lupasi, että heidän mallillaan sähkön huippuhinnat tippuisivat puoleen. Myös perussuomalaiset lupasivat, että sähkön hinta laskee puolueen esittämällä uudella mallilla. Kysyn elinkeinoministeri Ville Rydmanilta, valmistellaanko tuota mallia nyt, kun sähkön hinta on haavoittuva ja huippuhintoja on jo nähty?  Vaaleissa Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat luvanneet puolittaa sähkön huippuhinnat, jonka vuoksi toimia tarvitaan kiireesti. Syksy on jo ovella, joten aikaa ei ole odotteluun, Kemppi linjaa. 

  

Hinnanmuodostusmalli on viime kädessä poliittinen päätös. Kokoomuksen energiatyön puheenjohtaja Heikki Vestman linjasi viime joulukuussa, että nykyinen hinnoittelutapa pitää muuttaa sähkönkäyttäjille reilummaksi. Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra listasi vuosi sitten puolueen ajatuksia hintojen leikkaamiseksi. Purra huomautti, että Suomen sähkömarkkinalaki edellyttää kohtuuhintaisen sähkön tarjoamista kuluttajille. ”Sähkökauppamallia on muutettava, samoin päästökauppajärjestelmää” Purra paalutti joulukuussa. Perussuomalaisten mallissa sähkön ja päästöoikeuksien markkinat erotetaan toisistaan. 

  

  • Sähkön hinnoittelua tulisi korjata vakaammaksi. Odotan kokoomukselta ja perussuomalaisilta vaalilupausten lunastamista. Kokoomuksen energialinjauksia lainaten, sähkön huippuhintoja on yksinkertaisesti leikattava. Tämä pitää tehdä kestävällä mallilla ja riittävän nopeasti ennen ensi talvea, Kemppi linjaa. 

  

Sähkön hinta määräytyy kalleimman energiamuodon mukaan eli yleensä fossiilisen kivihiilen. Suomalaisten yli 80-prosenttisesti päästötön sähkö ei näy hinnassa. 

  

  • Edellinen hallitus kevensi sähkön huippuhintoja veronalennuksilla, jotta suomalaiset selvisivät viime talven ylitse. Seuraava talvi ei tule kuitenkaan olemaan juuri helpompi, sillä energian saatavuuden pienetkin häiriöt nostavat hintaa välittömästi. Veronalennukset tiukassa tilanteessa ovat edelleen nähdäkseni välttämättömiä, vaikkakin paras ja edullisin ratkaisu olisi pysyvä malli, Kemppi päättää.