Kotitalousvähennystä vahvistettava heikennysten sijaan 

Hallitus leikkaa ensi vuoden alusta kotitalousvähennystä 100 miljoonalla eurolla. Tämä tarkoittaa, että vähennyksen enimmäismäärä ja vähennysprosentti putoaa sekä omavastuu nousee. Esimerkiksi 3000 euron kotitalousvähennyskelpoisen remontin vähennyksen määrä olisi tänä vuonna 1100 euroa ja ensi vuonna 900 euroa.  

 –Kotitalousvähennys turvaa kuluttajien arkea, mutta sen lisäksi alan yrityksille vähennyskelpoisuus on elintärkeä. Näinä talouden heikkoina aikoina olisi tärkeää kiihdyttää kysyntää ja luoda perheille kannusteita esimerkiksi tehdä tarvittavia remontteja. Remonttien tekeminen ja kotitalousvähennyksen käyttö auttaa myös paikallisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä vaikeiden aikojen ylitse. Lisäksi esimerkiksi siivous- tai lastenhoitopalvelut ovat hyvin kriittisiä lapsiperheille tai ikäihmisille arjen keskellä. 

-Jos kehysriihessä sovitut säästöt toteutuvat niin pääministeripuolue kokoomus romuttaa samalla vaalilupauksensa kotitalousvähennyksen nostamisesta, sillä vielä vaaleja edeltäneenä syksynä vaihtoehtobudjetissaan kokoomus kannatti 167 miljoonan euron parannusta kotitalousvähennykseen. Olen huolissani kotitalousvähennyksen leikkaamisen vaikutuksista pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, työpaikkoihin ja ihmisten pärjäämiseen, jonka vuoksi jätin aiheesta ministerille kirjallisen kysymyksen.  

Viime hallituskaudella keskusta korotti kotitalous-, hoiva- tai hoitotyön sekä fysio- tai toimintaterapian perusteella myönnettävää kotitalousvähennystä vuoden 2024 loppuun asti. Hallituksella olisi hyvin aikaa jatkaa tuota korotusta.  

-Keskusta halusi parantaa kotitalousvähennystä erityisesti naisvaltaisten alojen osalta. Voisiko kotitalousvähennyksen piiriin ottaa esimerkiksi ikäihmisten pesulapalvelut, jolloin yhä useampi pärjäisi kotona arjessa pidempään ja pystyisi samalla tukemaan paikallisia palveluita. Olen saanut yhteydenottoja tästä epäkohdasta, joten kiinnostusta selvästi olisi.