Keskustan Kemppi ja Ovaska vaativat ministeriä turvaamaan äitiyspakkauksen tulevaisuuden 

Keskustan kansanedustajat Hilkka Kemppi ja Jouni Ovaska kantavat huolta äitiyspakkauksen tulevaisuudesta ja jättivät aiheesta kirjallisen kysymyksen ministerille vastattavaksi. Äitiysavustus on 170 euron suuruinen ja sen voi ottaa rahasummana tai äitiyspakkauksena. Avustusta ei ole sidottu indeksiin.  

 

-Äitiyspakkaus on suomalainen ylpeydenaihe maailmalla, mutta myös erittäin tärkeä perheille turvaamaan yhdenvertaisempia lähtökohtia elämään. Olen erittäin huolissani, säilyykö äitiyspakkaus riittävänä. Tälläkin hetkellä pakkauksesta on jouduttu jättämään tarpeellisia tuotteita pois, kun inflaation seurauksena tuotteiden hinta on noussut eikä hankintasumma ole seurannut tätä kehitystä, Hilkka Kemppi kommentoi. 

Inflaation seurauksena äitiyspakkauksen koko on pienentynyt. Viiden vuoden aikana tuotteiden määrä on vähentynyt 64 tuotteesta 39 tuotteeseen.  

 

-Äitiyspakkauksen hankintabudjetin tulisi seurata yleistä hintakehitystä. Äitiyspakkauksella on suuri käytännön arvo ja sen lisäksi se on yksi tärkeä viesti perheellistymisen tukemiseksi ja näitä elementtejä pitäisi heikentämisen sijaan vahvistaa entisestään. Nyt esimerkiksi yhdessä sovitun pallon lisääminen pakkaukseen tarkoittaa, että joku vaate tai tuote tulee jättää kokonaan pois, Jouni Ovaska painottaa.  

Äitiyspakkauksen kilpailuttaa Kela. Kelalla olisi mahdollisuus tehdä kustannustehokkaammin hankintoja, mikäli se saisi varatun määrärahan vuodeksi kerrallaan ja voisi kilpailuttaa täten isomman erän äitiyspakkauksen tuotteita. Tällä hetkellä kilpailutusta tehdään pienissä erissä.  

 

-Mikäli kilpailutusta voitaisiin tehdä isommissa erissä, voisi useampi tarjoaja osallistua kilpailuun ja täten turvattaisiin äitiyspakkauksen laatu ja hinta paremmin. Toivommekin, että ministeri tarttuu näiden epäkohtien ratkaisemiseen ja turvatakseen äitiyspakkauksen tulevaisuuden, Kemppi toteaa.