Maakuntaveroa ei tule tällä vaalikaudella 

Sonja Falk (kd.) kirjoitti ansiokkaan analyysin siitä, kuinka maakuntaveron mallit söisivät tarveperusteisen sote-rahoituksen hyödyt pois (ESS 15.12.). Ja kuten Falk mainitsee, Keskusta ei kannata maakuntaveron käyttöönottoa.  Analyysin virhe vain oli se, ettei maakuntaveroa tule tällä vaalikaudella.

 

Ja miksi näin? Toisin kun Falk väittää, Keskusta ei ole sopinut maakuntaverosta hallituskumppaneiden kanssa. Maakuntaveroa kyllä selvitettiin viime talvena perinpohjaisesti kaikkien puolueiden yhteistyönä. Valmistuneen selvityksen johtopäätös on selvä: maakuntaveron käyttöönotolle ei ole edellytyksiä. Hyvinvointialueiden verotusoikeuden käyttöönotto johtaisi suuriin eroihin eri alueiden välillä, mikä vaatisi monimutkaisen tasauksen. Toimivaa sellaista ei ole löydetty.

 

Päijät-Häme on saamassa 49 miljoonaa euroa lisää rahoitusta sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen siirtymäkauden päätyttyä. Me saamme lisää rahaa alueilta, joissa sairastavuus on pienempää ja veronmaksajia on enemmän. Tämä on uudistuksen suurimpia voittoja ja juuri se tekee tästä vuosikymmenien suurimman tulonsiirron niille alueille, joilla tarve on ollut suuri jo pitkään. Kauppalehden laskelmien mukaan sote-uudistuksen myötä myös veronkorotuspaine Päijät-Hämeen kunnissa pienenee. Uskon, että uudistuksella pääsemme eroon kuntien pakkoliitospuheista. Voikin sanoa, että sote-uudistus pelastaa sekä suomalaisten terveyspalvelut että auttaa kuntataloutta.

 

Paljon on kiinni siitä, millaisia päätöksiä tulevat aluevaltuutetut tekevät. Toivon todella, että ennaltaehkäisevä työ nousee kunnissa keskiöön uudistuksen myötä. Tähän kannustaa jatkossa myös rahoitus, jonka suuruus määräytyy osaksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön mukaan. Ennaltaehkäisevässä työssä kannustan rohkeuteen tukea myös hallintorajat ylittävää toimintaa, sillä sitä kautta voidaan saada aikaan kustannustehokasta toimintakulttuurin uudistumista. Tämä pätee, oli kyseessä lastensuojelu, oppilashuolto, työssä jaksaminen tai etsivä vanhustyö. Kolmannen sektorin tärkeää panosta ja monituottajamallin hyötyjä unohtamatta.

 

Olen ehdolla aluevaaleissa puolustamassa kaikkien päijäthämäläisten lähipalveluita, joka ikisen kunnan oikeutta omaan sotekeskukseen. Niin olen tehnyt myös kansanedustajana.

 

Kirjoitus julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 17.12.2021