Osaajapulaan apuja – kansainvälisten osaajien opintojen esteitä puretaan

Valtioneuvosto päätti tänään, että opiskelijoiden työnhakulupa pidennetään kahteen vuoteen ja heille myönnetään oleskelulupa opintojen suorittamisen ajaksi jatkossa automaattisesti. Samalla korkeakoulussa opiskelevan lupa muutetaan tilapäisestä jatkuvaksi.

 

– Iloitsen näistä uutisista, jotka auttavat vastaamaan kriittiseen osaajapulaan Suomessa. Jotta voimme säilyttää suomalaisen hyvinvointivaltion myös tuleville sukupolville, tarvitsemme lisää osaajia myös Suomen ulkopuolelta paikkaamaan huoltosuhteemme aiheuttamaa vajetta. Hallitus on tehnyt konkreettisia tekoja sen eteen, Kemppi iloitsee.

 

Osaajapulaan pyritään vastaamaan myös D-viisumin käyttöönotolla, jota on edistetty sisäministeriössä. Lakihankkeen tarkoituksena on laajentaa pitkäaikainen D-viisumi koskemaan opiskelijoita ja tutkijoita sekä heidän perheenjäseniään. Hanke on osa hallituksen syksyn budjettiriihessä linjaamia toimia koulutus- ja työperusteisen maahanmuuton edistämiseksi.

 

– Suunta on oikea, vaikka kaikki poliittiset puolueet eivät sitä ymmärrä. Tänään budjettiäänestyksissä maahanmuuttopolitiikka oli puettuna yhteiskunnan viholliseksi.  Todellisuudessa yritykset tarvitsevat työvoimaa ja esimerkiksi Kauppakamarin ja Suomen Yrittäjien kanta kansainvälisten osaajien houkutteluun on selkeä ja myönteinen, Kemppi päättää