Lahden yliopistokeskukselle puolen miljoonan joululahja

Korkeakoulupolitiikassa on otettu tällä hallituskaudella suunnanmuutos. Päätösten myötä on siirrytty keskittämisestä kohti elinkeinoelämän osaamistarpeisiin vastaavaa ja kasvua tukevaa koulutuspolitiikkaa.  Kiitän tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvista tuoreesta päätöksestä yliopistokeskusten vahvistamisesta, joka tuo Lahden yliopistokeskukselle puolen miljoonan lisäpotin. Tämä on ollut myös oma tavoitteeni.  

Yliopistokeskuksen rooli unohtuu usein, vaikka sillä on suuri vaikutus koko alueelle. Yliopistokeskuksen toiminta painottuu tutkimukseen ja kehittämistyöhön, jatkuvan oppimisen palvelujen tuottamiseen sekä yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen edistämiseen. Keskukset toteuttavat erityisesti yliopistojen niin sanottua kolmatta tehtävää eli yhteiskunnallista vaikuttavuutta. 

Koulutus on tärkeimpiä aluepolitiikan työkaluja. Viimeiset kymmenen vuotta korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen valtion toimesta on tarkoittanut keskittämistä ja leikkauksia. Tämän myötä myös korkeakoulujen oma kehittäminen on taipunut näivettävälle linjalle. Samaan aikaan esimerkiksi kymmenentuhatta nuorta naista on lähtenyt Hämeestä ja nuorten miesten korkeakouluopinnot ovat yhä useammin jääneet suorittamatta. Tähän on saatu vihdoin muutos.   

Korkeakoulutuksella on merkitystä aluekehittämisen näkökulmasta, vaikka koulutusinvestoinnit ovatkin  hyviä uutisia ennen kaikkea nuorille ja osaajia tarvitseville yrityksille.  

Ihmisten välinen tasa-arvo on politiikassa kaikkein tärkeintä. Jokainen suomalainen ansaitsee mahdollisuuden kouluttautua. Siksi Suomi tarvitsee lisää korkeakoulutusta kautta maan, ei vähemmän. Kaikille ei tämä linja sovi, mistä esimerkkinä Akavan ja EK:n tuoreet ulostulot keskittämislinjan puolesta. Olen pettynyt siihen, että Helsingin järjestöherrat kääntävät selkänsä nuorten koulutustarpeille ja yritysten työvoimapulalle.   

Päijät-Hämeellä on oikeus kasvaa ja sitä tukeaksemme tarvitsemme lisää osaajia. Olemme Päijät-Hämeessä hakeneet 60 uutta sähköinsinöörien aloituspaikkaa Lahteen ja ratkaisuja sen osalta tehdään pian. Tämän tavoitteen puolesta jatkan töitä.  

 

Kirjoitus julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 6.12.2021.