Keskustan sivistysedustajat: Pienten lasten koulu toteutukseen

Eduskunnan sivistysvaliokunnan keskustalaiset jäsenet Pasi Kivisaari, Hilkka Kemppi ja Mikko Kinnunen tukevat Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon OAJ:n paneelissa tänään lauantaina esille tuomaa pienten lasten koulua.

 

Kyseessä on uusi toimintamalli, jossa varhaiskasvatuksesta sekä esi- ja perusopetuksen 1.-2. luokista muodostettaisiin yhteinen ja lapsen kehitystä tukeva kokonaisuus. Pienten lasten koulussa opintie alkaisi turvallisessa ympäristössä lähellä kotia. Pienten lasten koulun yhteyteen voitaisiin tuoda harrastuksia sekä lasten ja perheiden palveluja, kuten perheneuvontaa ja kotipalvelua.

 

Alkuopetuksesta siirryttäisiin joustavasti eteenpäin, kun perustaidot, kuten lukeminen, kirjoittaminen ja laskeminen ovat riittävän hyvin hallussa. Jos oppilas ei ole saavuttanut vähimmäisosaamisen tasoa toisen vuosiluokan loppuun mennessä, hän voisi jatkaa edelleen alkuopetuksessa. Aikaisempien joustavien oppimisryhmien ansiosta oppilas jatkaa oppimista ennestään tuttujen kavereiden kanssa.

 

– Haluamme vahvistaa perustaitojen oppimista, tasata eroja ja tuoda joustavuutta koulupolun alkuun. Pienten lasten koulu on nähtävä pedagogisena uudistuksena, linjaa kansanedustaja Pasi Kivisaari.

 

– Pienten lasten koulu on hyvä tapa järjestää varhaiskasvatus, esiopetus ja perusopetuksen alku lähellä kotia. Tällä haluamme kannustaa kuntia löytämään lasten ja perheiden parasta edistäviä ratkaisuja kouluverkkokysymyksissä, toteaa kansanedustaja Hilkka Kemppi.

 

– Keskustan mielestä pienten lasten koulusta voidaan kehittää laajemminkin lasten ja perheiden keskus, jonka yhteyteen voidaan tuoda harrastuksia sekä lasten ja perheiden palveluja. Se tukisi koulujen arkea ja opettajien tekemää tärkeää työtä, sanoo kansanedustaja Mikko Kinnunen.