Valmiina äidiksi

Mikään ei tee vauvan tuloa yhtä konkreettiseksi kuin se, kun ovelle tuodaan äitiyspakkaus. Ajatukset juoksivat pois lakialoitteista ja huomaan odottavani pienen mahassa potkivan tyypin tapaamista jo kovasti. Toki viikkoa ennen laskettua aikaa on todettava, että myöskään kehooni ei enää kauaa mahdu kahta ihmistä.  

  

Olen kiitollinen äitiyspakkauksesta ja kaikesta mitä se pitää sisällään. Äitiyspakkaus on hienoin valtion tuki ja sen tuotteet ovat selvästi laadukkaita. Perhe voi valita joko äitiysavustuksen eli – pakkauksen tai 170 euroa rahaa tilille. 

  

Äitiyspakkauksen arvo on paljon tuotteitaan isompi. Miten muuten sitä voisi tietää ensikertalaisena, mitä vauva tai oma keho synnytyksen jälkeen tarvitsee tai mitä kotoa vielä puuttuu. Pakkaus osoittaa yhteiskunnan välittämistä. On helppo ostaa vauvalle suloisia vaatteita, mutta mielessä ei käy yhtä helposti esim. kylpyveden lämpömittari, nännirasva tai liivinsuojukset.  

  

Äitiyspakkaus ja neuvolajärjestelmä ovat myös vanhempia ja lapsia yhdistävä sukupolvikokemus. Ne hienolla tavalla paitsi auttavat, mutta myös yhdistävät samana vuonna syntyneitä lapsia. Tätä en ollut aiemmin edes ajatellut.  

  

On sääli, että äitiyspakkauksen nimi käännyttää isät ovella ympäri. Paketin sisältö nimittäin innosti meidän perheen isää yhtä lailla. Äitiyspakkauksen uudistamiseen olisi hyvä koota isäryhmä, joka tekisi esityksiä pakkauksen isänäkökulman huomioimiseksi. Kyse ei ole pelkästä nimestä, vaan myös tunteesta, tiedosta ja tarpeista. Esimerkiksi tieto siitä, että vanhempainvapailta on mahdollista palata töihin myös osa-aikaisesti joustavan hoitorahan avulla, menee monelta perheeltä ohi. Olisi jo aika uudistaa paketin nimi niin, että se huomioisi lapsen vanhemmat tasapuolisesti. Pakkaus olisi myös erinomainen paikka välittää nykyistä enemmän tietoa koko perheelle esimerkiksi perhekeskuspalveluista.  

  

Vaan enpä tiennyt, että äitiysavustusta ja tukia pitää hakea viimeistään kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa. Nolosti jouduin kirjoittamaan perusteluita siitä, miksi olisi kohtuutonta, että emme saisi äitiysavustusta tai äitiyslomaa. Jännitimme äitiyspakkauksen tuloa loppuun saakka, mutta onneksi Kela oli suopea. Toivottavasti muut osaavat olla ajoissa ja asia tulee puheeksi esimerkiksi neuvolassa.  

  

Lähes yhdeksän kuukauden odottelun jälkeen olen myös vakuuttunut, että perhevapaisiin tulee saada lisää joustoa myös äitiysloman alkuun. Esimerkiksi omalla kohdallani satunnainen hengähdys matkan varrella koko raskauden ajan jatkuneen raskauspahoinvoinnin vuoksi olisi ollut tervetullut, mutta kuukausi ennen laskettua aikaa tuntui taas siltä, että työmotivaatio on kova ja oma työ on mahdollista viimemetreille saakka. Äidin vapaat kuitenkin alkavat juosta kuukausi ennen laskettua aikaa, oli tilanne mikä tahansa. Onneksi saamme pian uuden perhevapaamallin, joka on askel oikeaan suuntaan tuoden mm. hitusen lisää joustoa, tasa-arvoa yksinhuoltajille ja lisää vapaita isille.  

  

Suomi on siinä mielessä ainutlaatuinen maa, että täällä kaikki ovat oikeutettuja äitiysavustukseen, lapsilisään, perhevapaisiin ja neuvolaan. Tähän maahan on helppo luottaa tulevana äitinä pelon tai epävarmuuden sijaan.  

 

nainen äitiyspkakkauksen kanssa