Saimme Lahteen miljoonien energiatuen, jonka tähti on Viking Maltin lämpöpumpputeknologia  

Kansanedustaja Hilkka Kemppi iloitsee työ- ja elinkeinoministeriön tekemästä 3,2 miljoonan euron tukipäätöksestä Viking Malt Oy:n Lahden mallastamoon. Yritykseen tehdään lämpöpumpputeknologiaan perustuva energiaratkaisu ja rakennetaan eräänlainen älysähköverkko.  

 

– On tärkeä voitto, että hallitus satsaa biotalouteen ja uudenlaisten energiaratkaisujen edistämiseen Lahden seudulla. Tämä on seurausta muun muassa keskustalaisten kansanedustajien ja edellisen Juha Sipilän hallituksen määrätietoisesta työstä kestävämmän energiapolitiikan hyväksi. Ajoituskin osuu nappiin, sillä ensi vuonna Lahti toimii Euroopan ympäristöpääkaupunkina ja maakunta rakentaa paraikaa kestävien energiaratkaisujen klustereita jouduttaaksemme työllisyyttä, Kemppi iloitsee. 

  

Advenin saama tuki on osa työ- ja elinkeinoministeriön jakamaa 33 miljoonan euron investointipakettia seitsemälle uusiutuvan energian suurelle hankkeelle. Tuki on tarkoitettu hankkeille, jotka tarjoavat uusia energiaratkaisuja vuoteen 2030 tähtäävien kansallisten ja EU-tavoitteiden saavuttamiseksi. Tuettavien hankkeiden hiilidioksidipäästöjen yhteisvähennysvaikutus on noin 58 000 tonnia vuodessa. 

  

– Elinkeinoministeri Lintilän myöntämä tuki tarkoittaa käytännössä sitä, että tuotannossa hyödynnetään hukkalämpö sekä mallastamossa sivujakeina syntyvien ohran kuoren ja pölyn polton lämpö. Tämä on esimerkki fiksusta kiertotalousajattelusta ja olen siitä innoissani, Kemppi tarkentaa.  

  

Advenin energiaratkaisulla katetaan noin 90 % Viking Maltin mallastamon vuotuisesta lämpöenergiantarpeesta. Hankkeen uutuusarvo liittyy integroituun lämmöntuotantoon, jossa yhdistetään uudella tavalla lämpölaitos, lämmönvarastointi, lämpöpumput ja kylmälaitos yhdeksi kokonaisuudeksi.