Budjetissa vahvistetaan kuntataloutta ja sitä kautta turvallisuutta

Hallituksen budjettiriihessä on sovittu toimista, jotka vahvistavat kuntien taloutta. Tänä vuonna on jo lisätty kuntien valtionosuuksia, annettu tukea sairaanhoitopiireille, korotettu yhteisöveron kunnille menevää jako-osuutta sekä lisätty kuntien harkinnanvaraista rahoitusavustusta 1,4 mrd euron kuntapaketilla. Nyt budjettiriihessä päätettiin jatkaa kuntien tukemista niin kuluvana vuonna kuin ensi vuonnakin. Kuntia tuetaan lisää syksyllä ja keväällä 1,2 miljardilla eurolla sekä sairaanhoitopiirejä tuetaan korona-kustannuksista selviämiseksi. Kaiken kaikkiaan hallitus on tukenut ja tukemassa kuntataloutta, käytännössä kuntalaisten tarvitsemia peruspalveluja, tänä ja ensi vuonna yhteensä noin 2,7 miljardilla eurolla.

 

– Kuntatalouden vahvistaminen on poliittinen arvovalinta, jonka koen tärkeäksi. Ratkaisu on tehty tunnistaen ihmisten tuen tarve ja Koronan tuoma epävarmuus. Yhdessä-kahdessa hallituskaudessa ei korjata kymmenien vuosien aikana kertynyttä kuntatalouden vajetta, mutta suunta on selvästi parempaan. Tämä hallitus ymmärtää arjen haasteet kunnanvaltuustoissa ja on valmis paikkaamaan ahdinkoa historiallisella paketilla, kansanedustaja Hilkka Kemppi kertoo.

 

 

Kuntataloudessa ja kuntien taloudellisessa tukemisessa on nimenomaisesti kysymys ihmisten tarvitsemien peruspalveluiden turvaamisesta myös vaikeuksien keskellä. Kunnille kohdistettavalla lisärahalla pystytään vahvistamaan  perheiden arjessa selviämistä tukevia palveluja. Koronakriisi on vaikuttanut kuntien talouteen etenkin verotulojen mutta myös myynti- ja maksutulojen vähenemisen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kasvun kautta.

 

– Viime kaudella puoluepoliittisen jarrutteluun kaatuneen Sote-uudistuksen maaliin saaminen on seuraavaksi etusijalla. Jo liian pitkään vellonut sote-uudistus on tehnyt kuntien tulevaisuuden näkymistä sumuisan, Kemppi jatkaa.