Kestävän kaupunkikehityksen rahoitus tulee jakaa tasaisemmin koko Suomeen

Kansanedustaja Hilkka Kemppi vaatii, että maankäytön, asumisen ja liikenteen seudulliset suunnitelmat eli MAL-sopimukset pitää laajentaa kaikkiin yli 100 000 asukkaan kaupunkeihin eli kehitysrahaa tulee jakaa myös Lahteen, Jyväskylään ja Kuopioon. Tämä tulee kirjata hallitusohjelmaan.

Sopimukset ovat kaupunkiseutujen ja valtion tärkein yhteistyön työkalu. Niissä kuvataan, miten kutakin kasvavaa seutua pitäisi kehittää vuosina 2019–2050. Sopimukset ohjaavat investointeja ja kehittämisresursseja.

– Suomea on rakennettu kuuden isoimman kaupunkiseudun varaan sen sijaan, että Suomea kannustettaisiin tasapuolisesti kasvuun ja hyvinvointiin. Kestävän kaupunkikehityksen rahoitus ei kuulu vaan harvoille vaan sen tukee jakautua nykyistä tasaisemmin ja samalla myös kannustaa investoimaan, Kemppi korostaa.

MAL-sopimukset ovat vauhdittaneet muun muassa kuntien asuntotuotantoa ja kestävien liikennejärjestelmien kehittämistä. Sopimuksia on vuodesta 2010 lähtien laadittu hallituskausittain samoille kaupungeille kerta toisensa jälkeen. Alueen kehitys, tuottavuus ja tuottavuuden kasvu riippuvat alueen infrastruktuurista, väestön inhimillisestä pääomasta sekä innovaatioista, joita MAL-sopimuksilla pyritään vauhdittamaan. Kasvuun panostamisen tulee jakautua tasaisesti koko Suomeen.

 

Lisätietoja:

Hilkka Kemppi, kansanedustaja, 0400181115