Vappupuhe 1.5.

Tervehdys vappukansalle, ystävät,

 

Vappu on hassu juhla. Vääksyssä viskotaan ihmisiä kanavaan ja Lahdessa lakitetaan hirvi. Hyppäsin kanavaan itsekin 2013 anianneitona ollessani vielä nuori ja villi. Lähdin ajamaan Rovaniemeltä vappujuhliin jälkeen klo 21 Vääksyyn, jotta ehdin klo 8 juhlallisuuksiin. Yhdeksän tunnin ajomatka ilman yhtään pysähdystä. Ei ollut ihme, että ripsiväri oli levinnyt vappukuvissa. Sitkeänä opiskelija-aktiivina en voinut luopua kummistakaan juhlista.

 

Kiitos mahdollisuudesta tulla puhumaan uutena kansanedustajana ja valtuuston puheenjohtajana. Vappu on työväen, opiskelijoiden ja kevään juhla. On aito ilo olla viettämässä sitä teidän kanssanne. Haluan nostaa esiin erityisesti kaksi näkökulmaa, jotka liittyvät sekä kuntapolitiikkaan, että valtakunnan politiikkaan. 

 

Yhdessä, 

 

Marssiminen vappukulkueessa sekä yhteinen kokoontuminen kanavalla on hyvä muistutus siitä, kuinka tärkeää on, että me toimimme isoissa kysymyksissä yhdessä. On hienoa, että vappuhulinasta ei lähdetä kotiin silmä mustana, vaan sekä oikealle että vasemmalle kallellaan olevat ihmiset mahtuvat samaan perinteeseen. 

 

Kuulemani mukaan ennen ylioppilaiden ja työväen vappu pidettiin erikseen, yhteistä taisi olla vain simatarjoilu raittiusliikkeen aikaan. Nyt työväen ja opiskelijoiden vapun juhlinnan arvot ovat yhteiset — taustalla on syvä sitoutuminen epäkohtien poistamiseen. Vastuun pakoilu tai suunsoitto ei kuulu tapoihini arjessa eikä vapussa. 

 

Myös eduskuntatyö alkaa aina presidentin puheella. Tällä kertaa Suomen Tasavallan presidentti Sauli Niinistö alleviivasi puheessaan ajatuksen siitä, että ”te (kansanedustajat) olette vastuussa tästä maasta”. Vaalien vastakkainasettelu on haudattava. Hallitusohjelma on saatava aikaan ja Asikkalan on tehtävä syksyllä iso ponnistus strategian puoliväliarvioinnin kanssa. Missään politiikassa ei voi jäädä riitoihin odottamaan ratkaisijaa. On itse kyettävä kantamaan vastuu. 

 

Ja se toinen aihe: Jaksaminen,

 

Tämä on työn juhla. Työhyvinvointi ja opiskelukyky ovat tämän päivän sana. Tässä ajassa puhumme paljon kilpailukyvystä, mutta se ei ole vain rahaa. avain onneen löytyy osaamisesta ja perheystävällisistä työpaikoista. Sain viime vuonna olla mukana koordinoimassa Päijät-Hämeen perheystävällisten työpaikkojen verkostoa ja opin ymmärtämään, miten kilpailukyky todella on hyvinvointia parhaimmillaan. Joustot ja jaksaminen kävelevät käsi kädessä.

 

Asikkalassa on jopa kritisoitu, että sijoitamme liikaa koulutukseen. Otan oppia Henry Fordin viisaista sanoista: ”kilpailukyky ei ala teollisuushallista tai tutkimuslaboratoriosta. Se alkaa luokkahuoneesta.” Uskon siihen, että ihmisen potentiaali kasvuun on rajaton. Uskon siihen, että jokainen ihminen voi muuttaa maailmaa, jos uskoo itseensä, suhtautuu intohimoisesti siihen mitä tekee, kehittää itseään eikä anna periksi.

 

Asikkala voi hyvin ja eduskunnalla on kaikki edellytykset jatkaa Suomen asioiden kehittämistä. Olen kiitollinen saamastani luottamuksesta ja kiitollinen siitä, että voimme tänään juhlia täällä vappua yhdessä.

 

Oikein hyvää vappua!