Keskusta esitti 13 keinoa sote-palveluiden pelastamiseksi  

Tällä viikolla Eduskunnassa käsiteltiin opposition välikysymystä sairaaloiden alasajosta. Keskusta korosti, ettei sairaaloiden keskittäminen tuo säästöjä. Hallitus on leikkaamassa yli 2 miljardia euroa sosiaali- ja terveyspalveluista. Osana leikkauksia ympärivuorokautinen päivystys on loppumassa monelta paikkakunnalta ja synnytyksiä keskitetään.

Yöpäivystys loppuu Iisalmesta, Jämsästä, Kouvolasta, Raahesta ja Varkaudesta. Kemin, Oulaisten, Salon ja Valkeakosken sairaaloiden vaativampi leikkaustoiminta keskitetään pahimmillaan tuntien ajomatkan päähän.

– Rajut säästöt sosiaali- ja terveyspalveluihin ja järjestöjen avustuksiin eivät ole persoonattomia budjettirivejä. Ne ovat päätöksiä, jotka vaikuttavat suoraan suomalaisten elämään ja luottamukseen. Siksi keskusta esitti 13 keinoa sote-palveluiden pelastamiseksi. Esitimme kuusi näistä jo viime syksynä, mutta hallitus ei ole näitä edistänyt. Nyt pääministeri ja sosiaali- ja terveysministeri osoittivat kiinnostusta täysistunnossa keinoja kohtaan. Toivon kuitenkin, että he tutustuvat avauksiin vieläkin paremmin, Hilkka Kemppi kommentoi.

Uusina keinoina keskusta esittää muun muassa tekoälyn hyödyntämistä, normien purkua ja kelakorvausten vaikuttavaa kohdentamista. Viime syksynä keskusta esitti Kelan matkakorvausten sisällyttämistä hyvinvointialueiden budjetteihin sekä kohtuutta ostopalveluiden hintoihin.

– Normeja on purettava, mutta rahojen ottaminen pois hyvinvointialueilta ei ole mitään norminpurkua vaan selvä leikkaus. Esimerkiksi kun hallitus pidentää ihmisten hoitoon pääsyä kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen ja imuroi rahat paremmasta palvelusta pois, ei alueelle jää muuta vaihtoehtoa kuin heikentää ihmisten hoitoon pääsyä. Tämän seurauksena hoitojonot kasvavat ja alueiden kustannukset pahenevat. Keskusta esittää että, alueet saavat oikeaa valtaa ja yksityiskohta sääntelyä, kuten 1000 synnytyksen rajasta luovutaan, Kemppi toteaa.

– Kelakorvauksia maksetaan tällä hetkellä julkisen soten kustannuksella, mikä romuttaa entisestään yhteisiä sotepalveluita. Kelakorvauksia ei tulisi enää maksaa yleislääkärin vastaanotosta vaan korvaukset tulisi kohdentaa suunterveyteen, naistentauteihin ja hedelmöityshoitoihin, Hanna-Leena Mattila sanoo.

Pohjois-Pohjanmaalla on onnistuttu siirtämään potilaskirjaustyöstä 63 henkilöä hoidon ja hoivan töihin tekoälyn avulla. Kirjaukset tekee lääkärin sanelusta tekoäly.

– Tämän kaltaisia innovaatioita on mahdollistettava kaikille hyvinvointialueille kansallisella ohjauksella sekä rahoituksella. Tällä hetkellä tämänkaltaisten innovaatioiden kehittämistä ei johdeta ministeriöstä, mutta tilanteen tulee muuttua, että säästämme päällekkäisiä kuluja. Kaikilla hyvinvointialueilla tulee olla keinoja ja mahdollisuuksia parantaa palveluiden tuottavuutta potilasturvallisuudesta tinkimättä, Hanna-Leena Mattila toteaa.