Kansanedustaja Kemppi ehdottaa rajua lisäystä lääkäreiden koulutusmääriin – syyttää hallitusta työvoimapulan pahentamisesta

Kansanedustaja Hilkka Kemppi nostaa esiin, että lääkäreiden työvoimapula ei helpotu sairaalaverkon karsimisella. Hän ehdottaa 3000 lisälääkärin kouluttamista ja moittii hallitusta tilanteen hankaloittamisesta sekavilla ulostuloilla.

Keskustan kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Hilkka Kemppi ehdottaa lääkäripulaan tarttumista ilmeisellä keinolla: kouluttamalla lääkäreitä lisää.

”Tarjontaa koulutukseen on vuosittain valtavasti. Miksi hallitus pitää säpissä koulutuspaikkoja? Ehdotan, että aloitetaan 3000 lisälääkärin kouluttamisella. Lisäksi on syytä selvittää mahdollisuutta velvoittaa lääkäreitä työskentelemään julkisella sektorilla valmistumisensa jälkeen.”

Sairaalaverkkoa pohtinut työryhmä esitti työvoimapulaan osittaiseksi ratkaisuksi sairaaloiden keskittämistä. Kempin mukaan koulutus ja uudet velvoitteet olisivat parempia keinoja.

”Ei ole mitään takeita, että ammattilaiset muuttavat työn perässä kauemmas. Uskon itse asiassa, että keskittäminen johtaa juuri päinvastaiseen lopputulokseen: pula lääkäreistä ja hoitajista pahenee alueilla, joille on jo nyt vaikea saada työvoimaa.”

”Hallituksen tulisi peruuttaa myös aikuiskoulutustuen poistamisessa sekä ulkomaisen työvoiman houkuttelua vaikeuttavissa toimenpiteissä. Aikuiskoulutustuki tuo sote-alalle joka vuosi tuhansia työntekijöitä. Esimerkiksi 17 prosenttia sairaanhoitajatutkinnon suorittaneista on käyttänyt aikuiskoulutukea. On selvä virhe Poistaa tuki  ja antaa ulkomaiselle työvoimalle sellainen viesti, että Suomeen töihin tuleminen on epävarmaa ja vaikeaa. Esimerkiksi uusi kolmen kuukauden sääntö työllistyä luo epävarmuutta Suomeen muuttamiseen.”

Kemppi nostaa tikun nokkaan myös hallituksen sekavan viestinnän, joka on johtamassa työvoimapulan pahenemiseen entisestään. Osa ministereistä on puolustanut työryhmän esitystä, osa taas vastustanut sitä.

”Jokainen voi kuvitella kuinka houkuttelevalta näyttää työpaikka, jonka siirtämistä aivan toisaalle väläytellään ja puolustetaan avoimesti. Jo näiden puheiden valossa työntekijät kaikkoavat ja alueet joutuvat miettimään rekrytointipalkkioitaan sekä -panostuksiaan uusiksi.”

”Pula pahenee pahenemistaan, jos johtajuutta ei pian oteta. Peräänkuulutan hallitukselta ratkaisua ilmeiseen lääkäripulaan tarttumisessa.”