Hedelmällisyysterveys- ja neuvonta saatavaksi kaikille 

Kansanedustaja ja Väestöliiton puheenjohtaja Kemppi: Hedelmällisyysterveys- ja neuvonta saatavaksi kaikille 

YLE uutisoi (15.2.) Oulun yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa tutkittiin vuonna 1986 syntyneiden naisten terveyttä. Tutkimuksen alustavat tulokset eivät ole toivottavaa luettavaa. Naisten ylipaino ja sairaudet ovat lisääntyneet. Kansanedustaja ja Väestöliiton puheenjohtaja Hilkka Kemppi näkee, että seksuaali- ja lisääntymisterveyden hoito tarvitsee uutta otetta.  

  • Tutkimuksen tuloksissa erityisen huolestuttavaa on se, ettei esimerkiksi gynekologisten sairauksien vaikutuksia tunnisteta naisten kokonaisterveyteen ja tutkimus on ohutta. Terveydenhoidossa olisi tärkeää arvioida jokaisen hoidon vaikutuksia hedelmällisyyteen. 
  • Olisi korkea aika rakentaa Suomeen lisääntymisterveyden pohjoismainen malli. Suomesta puuttuvat seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelut, jotka tähtäävät lastensaannin tukemiseen. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa on luotu palvelu, jossa voi tarkistaa oman biologisen hedelmällisyytensä tilan. Nuori väestö tarvitsee tukea perhesuunnitteluun, hedelmöityshoitojen jonot julkisella tulee purkaa ja naistentaudit tulee saada työterveyspalveluiden piiriin, Kemppi toteaa.  

 

Naistenterveyden lisäksi meidän tulisi panostaa nuorten aikuisten hedelmällisyystietoisuuteen, joka on heikkoa. Iän vaikutusta naisten sekä myös miesten hedelmällisyyteen aliarvioidaan.  

  • Hedelmällisyysneuvonta ja perhesuunnittelu sanan laajemmassa merkityksessä on otettava osaksi yhteiskunta- ja seksuaalikasvatusta oppilaitoksissa ja tuotava peruspalveluihin. Paljon on vielä tehtävää sen eteen, että perheiden lapsilukutoive toteutuu kaikissa perheissä ja hedelmöityshoitoihin pääsee ilman jonoja. Jokaisella aikuisella on oltava mahdollisuus saada luotettavaa tietoa ja tukea perhesuunnitteluun.