Haluaako Asikkala todella lakkauttaa kyläkoulut?

Asikkalan kunnanhallitus esittää valtuustolle sekä Kalkkisten että Länsi-Asikkalan kyläkoulujen ja päiväkodin lakkauttamista. Pienten lasten kouluverkkoa supistettaisiin puolella ja kuntaan jäisi vain Vääksyn ja Vesivehmaan alakoulut. Keskustan valtuustoryhmä on yksimielinen siitä, että kyläkoulujen lakkauttaminen on väärä suunta. Lähipalveluiden keskittäminen on takaisku perheille ja kylien elinvoimalle. Keskustan ryhmä toivoo, että valtuusto peruu ensi maanantaina kunnanhallituksen päätöksen.

Kunnanjohtaja esitti koulujen lakkauttamista osana säästölistaa. On selvää, että Asikkalan kunnan talous vaatii hallittuja sopeutustoimia. Siksi Keskustan ryhmä esitti korvaavat säästöt, jotta kaksi kyläkoulua voitaisiin turvata. Koulujen arvioiduista 764 000 euron säästöistä yli puolet perustuu kiinteistöjen kustannuksiin, joten säästöjen toteutuminen edellyttää koulujen myyntiä. Isojen koulurakennusten myynti on kuitenkin helpommin sanottu, kuin tehty. Esimerkiksi Heinolan Lusissa vastikään korjattu kyläkoulu on ollut julkisessa myynnissä yli kaksi vuotta tuloksetta.

Viranhaltijoiden laskelmien mukaan koulujen lakkauttaminen tulee myös lisäämään kunnan kuljetuskustannuksia 40 000 eurolla ja Vääksyn opettajaresurssia 60 000 eurolla. Samalla lasten koulumatkat pitenevät jopa tunnilla ja aikaa jää vähemmän palautumiseen. Valtakunnallisesti kouluverkkoa on näivetetty kahdessakymmenessä vuodessa puoleen samalla kun perusopetuksen menot ovat nousseet 9 %. Siksi olen jättänyt eduskunnassa viime perjantaina myös talousarvioaloitteen valtakunnallisen lähikoulutuen luomiseksi.

Koulujen lakkauttamista perustellaan oppilasmäärän laskulla, mutta tuntuu, että olemme unohtaneet katsoa eteenpäin. Esimerkiksi Kalkkisten koulun oppilasmääräennuste on vuosittain nouseva ja Länsi-Asikkalassa on noin kolmekymmentä oppilasta. Kylillä pienten lasten määrä on jo nyt kasvanut yli tilastokeskuksen ennusteiden ja etätöiden yleistyessä maalle muuton trendi on lisääntynyt. Mikäli koulujen ovet naulataan nyt kiinni, ei Asikkalan hyvin alkanut vauvabuumi ehdi näkyä koulun arjessa ennen kuin on liian myöhäistä. Lakkauttamispäätös kasvattaisi ryhmäkokoja myös Aurinkovuoren koulussa. Kyläkoulujen sulkemisesta ei tule kiitosta myöskään yrittäjiltä, jotka pyrkivät rakentamaan kylien elinvoimaa. Kuka meistä pystyy ajamaan 120 kilometriä päivässä viedäkseen lapsensa päiväkotiin?

Olen huolissani myös valtavasti kiireestä, jolla päätöstä viedään maaliin. Viranhaltijan esityksen ja kunnanhallituksen kokouksen välillä on vain yksi kokonainen arkipäivä ja valtuustolla jää aikaa kuntalaiskeskusteluun vain syyslomaviikko. Onko tämä laadukasta ja lain edellytykset täyttävää valmistelua? Me pystymme parempaan.

Minulle on tärkeää, että lapset ja nuoret saavat parhaan mahdollisen alun elämälleen. Siksi on oleellista, että opetus on todettu laadukkaaksi kaikkialla Asikkalassa. Tasa-arvoa ei ole se, että lapset käyvät samaa koulua vaan se, että kunnasta löytyy kaikkien tarpeisiin sopiva oppimisympäristö.