Vammaisten ihmisten palveluiden piti parantua tällä viikolla

Vammaisten ihmisten pitäisi olla erityissuojeluksessa myös taloudellisesti vaikeina aikoina. Tästä huolimatta Petteri Orpon hallituksen ensimmäinen leikkaus kohdistettiin vammaisiin ihmisiin. On surullista, että Eduskunnan viime keväänä yksimielisesti hyväksymän lain voimaantuloa lykättiin hallituspuolueiden päätöksellä. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan asiantuntijoiden kuulemisissa kävi ilmi, että lykkäys heikentää vammaisten ihmisten asemaa.

Kannan erityistä huolta siitä, että osa autismi- ja neurokirjoon kuuluvista lapsista jäi ilman luvattuja palveluita tämän viikon alusta. Sitä faktaa ei muuteta toiseksi millään hallituksen tulevaisuuden ohjelmalla. Käsittelyn kuluessa kävi ilmi, että hallituksella olisi ollut mahdollisuus erottaa lasten pykälät ja jättää ne voimaan kahden sanan muutoksella. Toivon ministeriltä rohkeutta vielä tehdä tarvittavat toimet, jotta edes lasten vammaispalvelut saadaan voimaan nopeammin. Reilusti yli vuoden odottelu on pitkä aika sellaiselle lapselle, joka taistelee selvitäkseen arjessa.

Lain lykkäys tehtiin vain muutama päivä ennen lain voimaantuloa, jolloin kustannukset tulivat hyvinvointialueelle, mutta rahat parannuksiin peruttiin. Muutos on alueille kohtuuton. Lisäksi alueet joutuvat jatkamaan vanhan lain ihmisoikeusloukkauksia, joista jopa YK:n vammaisten henkilöiden komitea on huomauttanut.

Vammaisten ihmisten palveluiden rajaamista ei voi perustella kustannusten kasvulla. Samalla kun vammaisilta ihmisiltä säästetään 35 miljoonaa euroa, kevennetään oluen verotusta samalla summalla. Ymmärrän, että valtion budjettia on priorisoitava, mutta millainen arvovalinta on leikata ensimmäisenä vammaisilta ihmisiltä ja lapsilta? Vammaisten ihmisten palveluissa ei ole kysymys luksuksesta vaan arjessa selviämisestä.


Kirjoitus on julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa, Seutu4-lehdissä, Itä-Hämeessä ja Forssan lehdessä