Kansanedustaja Kemppi Valkeakosken poliitikkopaneelissa: Hallituksen tulee tehdä korjausliike, jotta Suomi välttää Japanin kaltaisen eskaloituvan väestökriisi

Lauantaina Valkeakoskella Työväen musiikkijuhlien poliitikkopaneelissa työministeri Arto Satonen (kok.) ja kansanedustaja Mira Nieminen (ps.) vakuuttivat, että hallitus parantaa lapsiperheiden asemaa, vaikka hallitusohjelma sisältää suoria leikkauksia köyhien lapsiperheiden toimeentuloon. Kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.) vaati hallitukselta korjausliikkeitä, jotta Suomi voisi välttää Japanin kaltaisen eskaloituvan väestökriisin.

– Lauantain poliitikkopaneelin jälkeen on selvää, että hallitus ei ota väestökriisiä tosissaan tai hahmota lapsiperheköyhyyden juurisyitä. Olen kiitollinen, että hallitus lupaa vahvistaa yhteiskunnan lapsi- ja perhemyönteisyyttä sekä laatia väestöpoliittisen selonteon. Hallitusohjelman leikkaukset ovat kuitenkin ristiriidassa esimerkiksi lapsiperheköyhyyden poistamisen kanssa. Näyttää siltä, että hallitus jopa peruuttaa perheiden turvaverkon kanssa vaikka sen aukkoja tulisi paikata. Päätösten myötä lapset ja nuoret joutuvat kärsimään esimerkiksi vanhempiensa työttömyydestä. Myös työperäisen maahanmuuton jarruttaminen on älytöntä, Kemppi toteaa.

– Suomen tulee ottaa oppia väestökriisissä kärvistelevästä Japanista. Japani opettaa meille sen, että väestökriisin parhaat lääkkeet ovat syntyvyyden, työkyvyn ja maahanmuuton tukeminen. Näiden kaikkien osalta hallitusohjelma menee takapakkia. Samoin olemme oppineet sen, että mikäli syntyvyys laskee alle kriittisen rajan ja maahanmuutto ei ole riittävää, niin jopa hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus vaarantuu. Sosiaalinen pääoma on talouspoliitiikan tärkeä kivijalka, Kemppi tiivistää.

On hyvä, että hallitus korottaa yksinhuoltajien ja alle 3-vuotiaiden lasten lapsilisiä. Se ei kuitenkaan saa tarkoittaa heikossa asemassa olevien perheiden toimeentulon heikentämistä.

– Valkeakosken poliitikkopaneelissa ymmärsin, että hallitus ei hahmota köyhien lapsiperheiden tilannetta riittävällä vakavuudella. Työministeri Satonen viittasi tulonsiirtoon työttömiltä lapsiperheiltä yksinhuoltajille ja alle 3-vuotiaiden perheille. Vaikka yksinhuoltajien toimeentulon korotus on tärkeä, se ei riitä lapsiperheköyhyyden poistamiseksi. Perheiden tuen tulee olla aukotonta. Työttömyysturvan lapsikorotuksen poistaminen osuu suoraan heikossa asemassa olevien lapsien arkeen. Jokainen pieni ihminen on merkityksellinen.

– Nyt on aika katsoa kauas ja yrittää kynsin ja hampain pitää Suomessa kaikki kansainväliset osaajat. On kohtuutonta, että työn perässä tullut henkilö joutuu poistumaan maasta, jos ei töiden loputtua ole kolmen kuukauden kuluessa uudelleen työllistynyt. Perheenyhdistämistä ei hallitusohjelman perusteella helpoteta, vaan päinvastoin sen ehtoja tiukennetaan. Perheen läsnäolo on myös maahanmuuttajille tärkeää. Jos perheenjäsenten Suomessa asuminen evätään, se voi osaltaan aiheuttaa syrjäytymistä ja rajuja lieveilmiöitä, kuten jengiytymistä.