Keskusta puolustaa jokaisen oikeutta lähipalveluihin

Eduskunta on asettanut Hilkka Kempin ja Hanna-Leena Mattilan keskustan edustajiksi sosiaali- ja terveysvaliokuntaan. Pekka Aittakumpu asetettiin valiokunnan varajäseneksi. Keskustan sosiaali- ja terveysvaliokuntaryhmä järjestäytyi ja valitsi puheenjohtajakseen kansanedustaja Hilkka Kempin. Kemppi on toisen kauden kansanedustaja Hämeestä.

 

Eduskunnassa käytiin valtioneuvoston tiedonannon pohjalta keskustelua pääministeri Orpon hallituksen hallitusohjelmasta. Keskustalaiset toteavat, että hallitusohjelma sisältää kymmenen hyvää ja yksitoista kaunista kirjausta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden parantamisesta. Kyyti muuttuu kylmäksi hallitusohjelman liitteitä lukiessa. Rahoitus kirjausten toteuttamiseen puuttuu.

 

Valiokunnan työ tulee olemaan haastavaa, sillä suurimmat hallituksen leikkaukset kohdistuvat sosiaali- ja terveys palveluihin sekä sosiaaliturvaan. Lähipalveluista leikkaaminen ei käy meille ja tulemme puolustamaan siksi voimakkaasti tarveperusteisen sote-mallin rahoja. Hallitusohjelman kirjaukset hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä ovat kuitenkin kuin suoraan keskustalaisten kynästä. Tulemme olemaan tarkkana siitä, että ennaltaehkäisevän työn arvo varmasti tunnistetaan, kommentoi Hilkka Kemppi.

 

Keskustalaiset ovat huolissaan hallitusohjelman hyvinvointialueiden toimintaedellytyksiä heikentävästä linjasta. Sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitukseen kohdistuu isoja leikkauksia. Hallitus ei toteuta kuitenkaan säästöjä itse, vaan se sysää ikävien päätösten tekemisen hyvinvointialueille, toteaa Hanna-Leena Mattila.

 

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus saatiin vihdoinkin aikaan viime vaalikaudella. Uudistuksen tavoitteena oli turvata yhdenvertaiset palvelut jokaiselle suomalaiselle varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta. Keskusta linjasi aluevaaliohjelmassaan tavoitteeksi turvata jokaisessa kunnassa sote-pisteen. Lähipalveluja on kehitettävä, ei keskitettävä, muistuttaa Aittakumpu. Tämän linjauksen puolesta toimimme myös eduskunnassa, edustajat lupaavat.

 

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset edustajat haluavat kehittää ja monipuolistaa palveluiden tarjontatapoja. Liikkuvat palvelut ja sähköiset palvelut tuovat palvelut yhä useammalle suomalaiselle lähelle jokapäiväistä arkea. Kaikilla ihmisillä ei kuitenkaan ole samanlaisia mahdollisuuksia käyttää sähköisiä palveluja. Heillä tulee olla mahdollisuus saada ammattilaisilta apua myös kasvotusten. Ketään ei saa syrjäyttää palveluiden piiristä, edustajat muistuttavat.