Keskustan nuorisolinjaus tarjoaa ratkaisuja nuorten talouteen ja syrjäytymisen ehkäisyyn

Keskusta haluaa varmistaa,  että kaikilla nuorilla on avaimet tulevaisuuteen. Haluamme auttaa kaikkia löytämään reitin kohti omia unelmia osana yhteiskuntaa. Keskusta haluaa tukea nuoria kasvavan velkamäärän kanssa, vahvistaa omistajuutta ja mahdollistaa opiskelun kaikille. Näihin Keskusta tarjoaa ratkaisuiksi opintolainan korkokattoa, ASP-lainan muutoksia sekä ensikertalaiskiintiön poistamista opiskelijavalinnoista.

– Keskustan nuorisolinjauksen keskiössä on nuorten usko tulevaisuuteen. Näinä taloudellisesti haastavina aikoina haluamme  varmistaa, että nuorilla on myös jatkossa mahdollisuus rakentaa itsensä näköistä elämää ilman liiallisia taloudellisia esteitä. Siksi haluamme muuttaa ASP-tilin säännöksiä niin, että oman asunnon ostaminen on mahdollista myös isommissa kaupungeissa. Haluamme myös turvata nuorten mahdollisuuden nostaa opintolainaa asettamalla siihen korkokaton, keskustan kansanedustaja ja nuorisolinjausta valmistelleen ryhmän puheenjohtaja Hilkka Kemppi linjaa.

Keskusta näkee, että opintotuen keskeisenä tavoitteena on antaa kaikille nuorille mahdollisuus opiskella niin pitkälle kuin rahkeet riittävät ilman, että toimeentulo sitä estää. Opintolaina tukee tätä tavoitetta. Keskusta tunnistaa, että edellä mainitut toimet koskevat kuitenkin vain osaa suomalaista nuorista.

– Joidenkin nuorten kohdalla unelmien siivet uhkaavat katketa jo paljon ennen opiskelupaikkavalintoja tai asunnon ostamista. Keskusta haluaa ehkäistä nuorten syrjäytymistä sekä puuttua jengiytymiseen ja nuorisoväkivaltaan. Ketään ei pidä menettää väkivallalle ja rikollisuuden tielle koko elämäksi, Kemppi kommentoi.

– Nuorten polulla pysymistä voidaan vahvistaa myös riittävällä oppilashuollon ja opintojen ohjauksen resursseilla. Haluamme myös panostaa rasisminvastaiseen toimintaan nuorten yhteisöissä, kuten kouluissa ja harrastustoiminnassa.  Meidän tulee varmistaa, että kaikki nuoret kokevat olevansa osa yhteisöä ja yhteiskuntaa, Kemppi lisää.

Syrjäytymisen ehkäisyn lisäksi tarvitaan napakoita ratkaisuja, joilla puuttua nuorten väkivallan lisääntymiseen. Keskusta haluaa panostaa poliisien määrään. Esitämme myös että rikoslakiin säädetään rangaistuksen koventamisperusteiksi jengirikollisuus ja jengien välienselvittely samalla tavalla kuin järjestäytynyt rikollisuus.

– Nuorten hyvinvointi on kriittistä niin heidän itsensä kuin suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudenkin kannalta. Nuorten käsissä epäävä tulevaisuutemme on turvassa, kunhan annamme heille mahdollisuuden onnistua, Kemppi päättää.

 

Keskustan nuorisolinjaus: Nuorten tulevaisuususko ratkaisee Suomen suunnan on julkaistu 7.3.2023. Kiitämme lämpimästi työryhmässä mukana olleita nuorisopolitiikan ja nuorisotyön asiantuntijoita. Tutustu linjaukseen täältä.