Työssäoppimassa Eduskunnassa

Olen 16.-vuotias opiskelija Lahdesta. Sain mahdollisuuden suorittaa kouluun liittyvän työssäoppimisjakson eduskunnassa kansanedustaja Hilkka Kempillä sekä hänen eduskunta-avustajallaan Siiri Mertakorvella. Harjoittelujaksoni ajoittui alkuviikolle 8 (20.-22.2.2023). 

Opiskelen tällä hetkellä musiikkilinjalla Jämsän kristillisessä kansanopistossa. Vuoden kestävän opistojakson jälkeen jatkan opintoja lukiossa.  

Hain harjoitteluun eduskuntaan Hilkka Kempille, sillä olen kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista sekä päätöksenteosta. Halusin myös tutustua kansanedustajan työhön. 

Harjoittelujakson suoritin sekä Keskustan piiritoimistolla Lahdessa että eduskuntatalolla Helsingissä. Työtehtäviini Lahdessa kuului perehtymistä ja kertaamista mm. eduskunnan toimintaan, päätöksentekoon, kansanedustajan työtehtäviin sekä Suomen Nato-prosessiin liittyvissä asioissa.  

Helsingissä tutustuin eduskuntaan monipuolisemmin ja konkreettisemmin. Eduskunnan tiloihin tutustumisen lisäksi pääsin tutustumaan eri henkilöiden työtehtäviin. Kohtasin monia ihmisiä, jotka työskentelivät eduskunnassa joko kansanedustajina tai heidän apulaisinaan, asiantuntijoina, sihteereinä, toimittajina tai muina eduskunnan työntekijöinä. Seurasin mm. Keskustan eduskuntaryhmän ryhmäkanslian (avustajat ja työntekijät) viikkopalaveria, seminaaria liittyen mielenterveyspalvelujen kehittämiseen Suomessa, kansanedustajan ja eduskunta-avustajan yhteistä viikkopalaveria sekä eduskunnan täysistuntoja. Lisäksi näin, kuinka kansanedustajan vierailulle tulevat vierasryhmät otetaan vastaan eduskunnassa. 

Kansanedustajan työhön sekä eduskunnassa työskentelyyn tutustuminen avarsi näkökulmaani mm. politiikan suhteen, sillä näin kansalaisen näkökulman lisäksi asiat myös päivittäisessä työssä kansanedustajan näkökulmasta. Pidin siitä, että kaikkia moikkailtiin ja kohdattiin samalla tavalla tehtävästä riippumatta. 

Lyhyestä ajasta huolimatta harjoittelujakso antoi minulle paljon. Kiitos erityisesti Hilkalle ja Siirille, kun mahdollistitte minulle mielenkiintoisen ja ainutlaatuisen harjoittelupaikan! 

Laura Junes  

 

Laura, Hilkka ja Siiri yhteiskuvassa Eduskunnan Kuppilassa.