Keskustan Kemppi vaatii budjettiriihestä tukea perheille – ”Kustannusten nousu iskee kovimmin sinne, missä on monia ruokittavia suita”

Kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.) vaatii hallitusta päättämään tänään alkaneessa budjettiriihessä tuhdista perhepaketista, joka helpottaisi lapsiperheiden kärjistyviä toimeentulohuolia sekä ehkäisisi inhimillisiä ja yhteiskunnallisia ongelmia.

Kemppi korostaa tiedotteellaan, että Putinin sota on nostanut sähkö-, lämmitys- ja polttoainekulut pilviin. Keskustaedustajan mukaan vanhempien rahahuolet lisäävät riskiä lasten ja nuorten syrjäytymiseen, terveysongelmiin ja oppimisvaikeuksiin.

– Perheet ovat vaaravyöhykkeellä. Lapsilisä ei ole indeksikorotusten piirissä ja sen ostovoima laskee kokoajan, vaikka kustannusten nousu iskee kovimmin sinne missä monia ruokittavia suita ja lämmitettäviä makuuhuoneita on, Kemppi summaa tiedotteellaan.

 

KANSANEDUSTAJAN mukaan hätä ja huoli on tällä hetkellä valtava monissa perheissä.

Erityisen haavoittuvia ovat nyt yksinhuoltajaperheet, joissa maksajia on vähän ja asumisneliöitä paljon.

Kempin mielestä perheiden maksuja ja veroja pitäisi painaa tässä tilanteessa alas, tukia pitäisi nostaa ylös ja energiakustannuksia täytyisi hillitä.

– Toivon että riihessä keskitytään ydinasioihin: miten suomalaiset selviävät tulevista vaikeista kuukausista. Kaikki muu on toissijaista, Kemppi sanoo.

 

KEMPPI näkee hyvänä keinona ainakin keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon esittämän ylimääräisen lapsilisän alkutalvelle.

Hyvä keino Kempin mukaan olisi myös päivähoitomaksujen ja sähkön arvonlisäveron alentaminen.

– Näistä molemmat ovat nopeita toimia. Jakeluvelvoitteen keventämisen sekä työmatkavähennyksen korotuksen jatko olisivat myös tarvittava kädenojennus monien perheiden arkeen.

– Perheitä tässä tilanteessa tukevien toimien ei tarvitse olla pysyviä, mutta ilman tukitoimia moneen kotiin uhkaa jäädä pysyvä jälki, Kemppi sanoo.

Suomenmaa 31.8.2022