Ruokaa, lämpöä ja sisua

Hallitus rakentaa Suomelle tämän vaalikauden viimeistä budjettia. Tilanne on vakava, vaikka voimmekin nukkua yömme turvassa. Suomen päätös liittyä Natoon on nimittäin hypännyt taas kesän aikana ison loikan eteenpäin.

 

Me onnistuimme kääntämään polttoaineiden hinnat laskuun jakeluvelvoitetta keventämällä, mutta sähkön ja ruoan hinta on noussut rajusti. Myös lainojen korot nousevat ja huoli Suomen taloudesta on jaettu.

 

Budjettiriihen tärkeimmät asiat näissä oloissa ovat ihmisten pärjääminen, ruoka ja lämpö. Jo budjettiriihessä tulee löytää ratkaisuja hoitajapulaan ja päivystysten ruuhkautumiseen. Minä ja ryhmäni Keskusta olemme valmiita myöhentämään nyt pakon edessä hoitajamitoituksen voimaantuloa. Samalla tulee kehittää vanhusten koti-, perhe- ja omaishoitoa.

 

Perusturvaetuuksia, kuten pienimpiä eläkkeitä, on elokuun alussa jo korotettu. Ainoastaan lapsilisä on jäänyt korotusten ulkopuolelle, sillä sitä ei ole sidottu indeksiin. Budjettiriihessä tuleekin päättää ylimääräisen lapsilisän maksamisesta perheille joulukuussa. Esitimme eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Porissa myös sähkön arvonlisäveron alentamista. Mielestäni sähkön kohtuuttomaan hinnannousuun tulee reagoida kiireesti. Arvonlisäveron alennus vaikuttaisi sähkölaskuihin nopeasti ja suoraan. Sitä tarvitaan nyt kipeästi niin kodeissa kuin yrityksissä. Keskikokoisen metallifirman noin viiden tuhannen euron sähkölasku kuukaudessa on kolminkertaistunut jo nyt. Se syö kilpailukykyä ja uhkaa työpaikkoja. Yhtälailla sähkön pilviin pompannut hinta haastaa erityisesti omakotitaloasujia. Koen, että työn verotusta tulee maltillisesti keventää ostovoiman turvaamiseksi.

 

Talouden kasvu pitää saada jatkumaan. Meidän tulee edelleen parantaa yritysten toimintaedellytyksiä, sillä iso osa työpaikoista on pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Yrittäjien verotus ei ole kiristynyt eikä tule kiristymään. Eduskuntaryhmäni edellyttää, että hallitus valmistelee mahdollisimman nopeasti toimenpidenipun myös byrokratian keventämiseksi.

 

Kotimaisen ruuan ja lämmön tulevaisuus pitää turvata kestävästi. On tärkeää, että säännöllinen sähköntuotanto alkaa Olkiluoto 3:n ydinvoimalassa ennen talven tuloa, sillä Suomi tarvitsee runsaasti lisää puhdasta sähköntuotantoa. Myös suunnitteilla olevat bio-, kierto- ja vetytalouden investoinnit tulee saada maaliin. Vaan niin vältämme energiakriisin. Kiitos Keskustan johtaman ylivaalikautisen energiastrategian olemme ensi vuoden loppuun mennessä omavaraisia sähköntuotannossa. Ilman sitä pitkäjänteistä työtä nyt olisi vaikeampaa.

 

Ajat ovat vakavat, mutta Suomi pärjää omavaraisuudella, sisulla ja toisiamme tukien.