Yrittäjien eläkeuudistus vaatii vielä säätöä, mutta se on mahdollisuus

Hallituksen esitys yrittäjien eläkejärjestelmän uudistamisesta etenee eduskunnan valiokuntien käsittelyyn syksyllä. Etenkin sosiaalisen median keskustelut aiheesta ovat kuitenkin käyneet kuumana jo pitkin kesää. Minulle on tärkeää se, että eläkkeellä tullaan toimeen ja yrittäjän turva yllättävissä tilanteissa paranee.

 

Yrittäjät ovat huolissaan uudistuksesta, mikä on täysin ymmärrettävää. On kuitenkin tärkeää että luotetaan faktaan eikä lähdetä mukaan populismin tielle. Uudistuksesta kiertää nimittäin myös virheellistä tietoa. Esimerkiksi väite että Yel-maksu määriteltäisiin suoraan vain mediaanipalkan mukaan, ei pidä paikkaansa. Myöskään Yel-tulon alaraja ei ole muuttumassa. Jatkossa yrittäjä voi itse antaa nämä tiedot eläkeyhtiölle, joka ottaa nämä tiedot huomioon ja tarvittaessa myös perustella päätöksensä.

 

Nykyinen Yel-laki on yli viisikymmentä vuotta vanha ja kaipaa jo kipeästi uudistamista. Yel-maksu määrittyy niin, että yrittäjän työtulo tehtyä työmäärää nähden ajatellaan vastaavana kun, jos se jouduttaisiin teetättämään työntekijällä. Näin olisi myös jatkossa. Usein unohdetaan, että Yel-maksu ei muodostu vain yrittäjän eläkkeestä, vaan myös sosiaaliturvasta työuran aikana.

 

Korjauksia tuleva esitys toki vielä vaatii. Olemme nähneet vaikeita tilanteita erityisesti kulkutauti-Koronan ja Putinin sodan myötä. Näihin tulee pyrkiä varautumaan paremmin. Uudistus ei saa kuitenkaan syödä yrittäjältä leipää pöydästä. Tuen esimerkiksi Suomen Yrittäjien esittämiä korjauksia. Mediaanipalkkaa tulisi käyttää vain silloin kun yritystoiminta on kokoaikaista. Erityisesti aloittava yrittäjä on ainoa oikea tietolähde omasta työpanoksestaan, tätä ei voi kukaan muu määritellä.

 

Oikein säädettynä uudistus on ennenkaikkea mahdollisuus. Valmistuessaan se voi taata yrittäjille oikeudenmukaisemman ja yhtenäisen kohtelun. On selvää, että jos esityksestä ei saada korjausten myötä riittävän hyvää, niin se tulee vetää pois eduskunnasta.