TÄSMÄTUKEA PERHEILLE HINTOJEN NOUSUUN JA PIAN

Hintojen nousu meillä ja maailmalla kurittaa etenkin lapsiperheiden arkea, jossa kulut moninkertaistuvat. Nyt tarvitaan tekoja, joilla lapsiperheköyhyyttä hillitään. Tarvitaan lisää lapsilisää. Se on nopein täsmätuki hintojen nousun kurittamille perheille.

 

Kritiikkiä saa esittää, mutta tällä kertaa se ei osu kohdilleen. Ylimääräistä lapsilisää puoltaa erityisesti se, että lapsilisät eivät saa indeksikorotusta ja lapsiperheet eittämättä kuuluvat ruuan ja energian hinnannousujen suuriin maksajiin. Kun vaikutus toimeentulotukeen saadaan karsittua, osuu lapsilisän korotus hyvin maaliinsa.

 

Esillä on monia vaihtoehtoja vastata Putinin hyökkäyssodan aiheuttamaan hintojen jyrkkään nousuun. Uskon, että useampia toimia tarvitaan, mutta kaikkia ei voi valita.

 

Ylimääräinen lapsilisä vielä tämän vuoden aikana olisi arvovalinta lapsiperheköyhyyttä vastaan. Raha saataisiin nopeasti maksuun, ja se auttaisi pienituloisia lapsiperheitä käytettävissä olevista keinoista parhaiten. Ylimääräinen lapsilisä auttaisi yksinhuoltajia erityisen paljon, sillä lapsilisä on tuntuvasti suurempi yksinhuoltajille.

 

Tämä Annika Saarikon tekemä esitys on tässä tilanteessa mielestäni tärkein, mutta ei välttämättä ainoa toimi perheiden auttamiseksi. Myös pääministeripuolueen esittämää päivähoitomaksujen alentamista on taas harkittava, vaikka olemmekin keskustan johdolla alentaneet maksuja viime vuosina paljon ja painaneet maksut nollaan jo kymmeniltätuhansilta perheiltä. Lintilän esitys sähkön alv-alennuksesta osuu myös tarkoitukseensa. Nyt valtio kerää sähkön hinnan noususta ansiottomasti suuret alv-tuotot. Koska alv-on vähennyskelpoinen yrityksille, kohdistuu alv-alennus pääasiassa kotitalouksille. Tämä auttaisi myös esimerkiksi yksin asuvia pienituloisia eläkeläisiä, joiden elämisen kulujen maksutaakka on nyt kohtuuton.

 

Myös veronkevennyksiä voidaan tehdä, jos ne kohdennetaan viisaasti. Kannatan verohelpotusten kohdentamista tässä tilanteessa pieni- ja keskituloisille.

 

Iloitsen toki siitä, että tekemämme päätökset polttoaineen hinnan alentamisesta, pienempien eläkkeiden ja muun perusturvan korotuksista sekä ja työmatkavähennyksen kasvattamisesta ovat nyt astuneet voimaan. Lisätoimia kuitenkin tarvitaan.