Keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi järkyttyi Espoon suunnitelmista lahdata lähikouluja 

Länsiväylä julkaisi 6.6. uutisen, jossa Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Henrik Vuornos (kok.) linjaa, että Espoon päättäjät ovat sopineet noin 10 koulun lakkauttamisesta. Koulujen lakkauttaminen sisältyy Vuornoksen mukaan Taloudellisesti kestävä Espoo -säästöohjelmaan. 

  

– Koulujen lahtaamisella uhkailu on jäätävää tilanteessa, jonka syntyvyys on kasvanut useamman vuoden putkeen, mielenterveyden tukea on lisättävä ja työperäisen maahanmuuton jouduttamiseksi tulee tehdä voitava. Kokoomuksen keskittämispolitiikka huutaa vastavoimaa, johon keskusta tuo vaihtoehtonsa ensi perjantaina, kun se julkaisee puoluekokouksessa oman lähikoulumallinsa, kansanedustaja Kemppi kommentoi.  

  

Vuornoksen mukaan Espooseen rakennettavista uusista kouluista pyritään tekemään niin isoja, että lakkautettavien koulujen oppilaat mahtuvat jatkossa niihin. Kuitenkin esimerkiksi koulutuksen arviointineuvoston Karvin raportti Työrauhan ja turvallisen oppimisympäristön arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa vuodelta 2018 on nostanut esille, että alle sadan oppilaan ala- ja yläkouluissa käyttäydyttiin luokkahuoneissa selvästi paremmin kuin isoissa yli 500 oppilaan kouluissa.  

 

– Koulujen lakkauttamiset on totuttu näkemään vain pienten kuntien murheena, mutta oikeus laadukkaaseen lähikouluun kuuluu yhtä lailla suurten kaupunkien lapsilla. Suuruuden ihannointi pitää ajaa pois kuntien koulutuspolitiikasta. Suuruuden alle jäävät helposti lapsen tarpeet ja oppiminen sekä yhteisöllisyys, Kemppi jatkaa.  

  

Peruskoulujen määrä on puolittunut samalla kun koulujen koko on kaksinkertaistunut ja luokkakoot ovat kasvaneet. Tilastokeskuksen mukaan samalla myös perusopetuksen reaalimenot ovat kasvaneet 9 % vuosina 1995–2017. Koulujen keskittäminen näyttää lisäävän tuen tarvetta. Oppilasta kohden laskettuna menot ovat nousseet 18 %.  

 

Keskustan lähikoulumallin julkaisutilaisuus järjestetään Keskustan puoluekokouksessa Lappeenrannassa pe 10.6. klo 11:45-12:30. Tilaisuus kulkee otsikolla “Kyläkoulujen ja korttelikoulujen uusi aika – Keskustan lähikoulumallin julkistus”.  Lähikoulumalli on osa Keskustan sivistyspoliittista ohjelmatyötä, jota johtaa kansanedustaja Hilkka Kemppi.