Kannatan Suomen Nato-jäsenyyttä

Turvallisuustilanteemme on muuttunut, jonka vuoksi se Nato-kirjaus, jota olin vuonna 2019 hallitusneuvottelijana kirjoittamassa, on vanhentunut. Samalla myös aikaisempi kielteinen kantani Nato-jäsenyyteen on muuttunut. Kannatan Suomen liittymistä Natoon ja teen sen eteen töitä. Sotilasliitto Nato on Euroopan sotilaallisen turvallisuuden keskeisin toimija, jonka osa Suomen tulee olla. 

Kansanedustajana perimmäinen tehtäväni on suomalaisten turvallisuudesta huolehtiminen.

Venäjä on arvaamaton. Venäjän julmille sotatoimille Ukrainassa ei ole oikeutusta eikä tilanteessa ole näkyvissä nopeaa paluuta entiseen. Venäjän sotatoimien tavoitteet ovat äärimmäisiä. Näyttää siltä, että Venäjän hyökkäyssodan tavoitteena on tuhota Ukrainan itsenäisyys, kansa ja kansallinen identiteetti. Venäjän toimet Ukrainassa eivät jätä Nato-päätökselleni valinnanvaraa.

Äänestin Venäjän täysimääräisen jäsenyyden palauttamisen puolesta Euroopan neuvostoon vuonna 2019. Ajattelin, että olisi meille voitto, että Venäjä demokratisoituisi. Olin kuitenkin väärässä Venäjän pyrkimysten suhteen ja liian toiveikas Venäjän kehityksen suhteen. Ukrainassa nähdyn perusteella Venäjä ei ole ihmisoikeuksia kunnioittava maa. Butshan tai muiden Venäjän tuhoamien kaupunkien joukkomurhia ei tulisi kenenkään todistaa.

Olen tietoinen siitä, että Nato-jäsenyyden hakeminen on iso asia. Vaikeinta on muutoksen vaatima aika. Tiedostan, että se ei ole meille riskitön. Loppujenlopuksi kysymys on kuitenkin siitä, olemmeko paremmin turvassa liittoutumattomana vai sotilasliiton jäseninä. Vaikka emme liittoutuisi, niin se ei vie Venäjän painostusyrityksiä pois.

Suomen kansallinen puolustuskyky on meidän oma asiamme ja tulee aina olemaankin sitä. Pidän tärkeänä, että olemme tälläkin hallituskaudella varjelleet Suomen uskottavaa puolustusta, tehneet päätökset suorituskykyhankkeista, merivoimien Laivue 2020:stä ja ilmavoimien hävittäjistä sekä vahvistaneet paikallispuolustusta. Ajattelen, että Suomen turvallisuus perustuu jatkossakin vahvaan kansalliseen puolustukseen,  verkostoituneeseen puolustusmalliin ja laajaan kansainväliseen yhteistyöhön. Olemme Naton pitkäaikaisia kumppaneita eikä sotilasliitto siksi tuo meille yllätyksiä. Arvostan erityisesti Naton yksimielisyysperiaatetta päätöksiä tehtäessä. Suomella tulee olla valmiudet puolustautua kaikissa olosuhteissa.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä olen kuunnellut asiantuntijoita, mutta loppujenlopuksi tämä on poliittinen päätös. Olen ottanut asian punnintaan myös aikaa. Halusin kuitenkin sanoa kantani rehellisesti ääneen ennen kuin puolueeni käy aiheesta keskustelua viikonlopun puoluevaltuustossa.