Ville Skinnari (sd.) ja Hilkka Kemppi (kesk.): Koheesiorahoissa edunvalvonnan voitto Päijät-Hämeeseen

Valtioneuvosto on tänään linjannut EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman “Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027” rahoituksen alueellisen jaon suuntaviivoista. Alueellisessa jaossa kohdennetaan EAKR, ESR ja JTF-tukia maakunnittain eteenpäin jaettavaksi. Talouspoliittisessa ministeriryhmässä hyväksytty elinkeinoministeri Mika Lintilän johdolla valmisteltu päätös kasvatti haettavana olevaa rahoitusta Päijät-Hämeessä.

– Tämä oli iso päätös, kun EU:n alue- ja rakennerahoista linjattiin seitsemäksi vuodeksi. Päätös tuo hyviä uutisia myös Päijät-Hämeeseen, kun rahoitus kasvoi lähes viidenneksen 54,4 miljoonaan euroon. Lisärahalla voidaan luoda monikertainen vipuvaikutus tulokselliseen kehittämiseen, toteaa ministeriryhmän jäsen Skinnari.

– Rahanjakoa on valmisteltu jo vuosia ja tästä päättää vain joka toinen hallitus. Tämä on selkeä edunvalvonnan voitto, jolla on Päijät-Hämeessä paitsi työllistävä, mutta myös hyvinvointia parantava vaikutus, Kemppi iloitsee.

 

Ministeri Lintilä on luvannut aloittaa valmistelun kriteerien luomiseksi tulevien ohjelmakausien jakoja varten.

 

– Uuden kriteeristön luominen on nyt ratkaisevaa, jotta asiasta ei synny alueriitaa aina seitsemän vuoden välein. Rahaa tulee saada kohdistettua alueellisen koheesion lisäksi nykyistä paremmin myös sosiaalisesta koheesiosta eli esimerkiksi pitkäaikaistyöttömyydestä ja koulupudokkuudesta kärsiville alueille, Kemppi lisää.

– Oleellista on myös se, että rahat saadaan ohjattua hankehumpan sijaan vaikuttaviin kohteisiin. Tällaisia löytyy onneksi Päijät-Hämeestä runsaasti, Skinnari lisää.