Kauan odotettu perhevapaaremontti tehdään lapsen etu edellä

Hallituksen esitysluonnos perhevapaauudistuksesta on julkaistu. Uudistuksen myötä ansiosidonnaisten päivärahapäivien määrä kasvaa, päiviä kiintiöidään nykyistä enemmän molemmille vanhemmille ja vanhempainrahapäiviä voi jatkossa käyttää nykyistä joustavammin.  

 

– Vanhempainvapaat ovat investointi perheisiin ainutlaatuisessa elämänvaiheessa. Lisäämällä perhevapaisiin joustoja, mahdollistetaan perheille vapaiden pitäminen perheen omista tarpeista lähtien. Uudistuksella tavoitellaan perhevapaiden tasaisempaa jakoa, mikä tarkoittaisi sitä, että isät käyttäisivät oikeuttaan perhevapaisiin nykyistä enemmän. Itse perhevapaalla olevana olen havainnut nykymallin kehittämistarpeet myös käytännössä, Kemppi kertoo. 

 

– Perhevapaauudistus ei ole työllisyysteko, vaan uudistuksen tekeminen lasten ja perheiden tarpeista lähtien on ollut keskustalle arvovalinta. Viime kaudella uudistus kaatui Kokoomuksen ja Keskustan ristiriitaan kotihoidon tuesta ja kustannuksista. Nykyinen hallitus asettaa lapset ja perheet maksimaalisen voitontavoittelun edelle ja uskoo, että se tuo myös työhön tuottavuutta ja parantaa työntekijöiden hyvinvointia, Kemppi lisää. 

 

Perhevapaauudistuksen myötä kumpikin vanhempi saisi 160 päivärahapäivän kiintiön. Tästä 0–63 päivärahapäivää olisi mahdollista luovuttaa toiselle. Lisäksi loppuraskauden suojaamiseksi luotaisiin 40 päivärahapäivän mittainen raskausraha eli kaikkineen päivärahapäiviä olisi yli 14 kuukautta. Uudistuksen myötä esimerkiksi raskaana oleva voi jäädä työstään pois nykyistä joustavammin ja päivärahapäiviä voi käyttää useassa osassa siihen asti, kunnes lapsi täyttää 2 vuotta. Mallissa huomioidaan myös yhden vanhemmat perheet sekä monikkoperheet 

 

– Perhevapaat uudistetaan perheet edellä. Uudistuksen myötä perheiden valinnanvapaus paranee, mikä tarkoittaa sitä, että kunkin perheen valinnat tehdään yhä paremmin lapsen ehdoilla. Riippumatta perhemuodosta kaikilla lapsilla on oikeus saada vanhemman hoivaa vanhempainrahan turvin. Keskusta ei tingi kotihoidontuesta, joka säilyy uudistuksessa nykyisellään, Kemppi kertoo.