Avunpyyntö tieteentekijöille: Koulunkäynnin tueksi tarvitaan tutkittua tietoa 

Tänään on tällä tietoon viimeinen päivä, kun lapset ovat etäopetuksessa Koronan tuoman poikkeustilan vuoksi. Lähiopetus jatkuu 14.5 ja sen myötä mahdollisuus nähdä kavereita, kokoontua oppimaan yhteen paikkaan ja harjoitella jälleen koulun arkea kouluruokailuineen. Samalla on syytä olla hereillä siitä, miten lasten oikeudet turvalliseen ympäristöön toteutuvat ja koulunkäynti sujuu.

 

– Vaikka tautitapaukset ovat Suomessa hallussa niin kuljemme edelleen Koronan kanssa sumussa. Korona saattaa noudatella kausi-influenssalle tyypillistä kausivaihtelua, joka luo erityisesti syksyn koulunkäyntiä ajatellen epävarmuutta. Pitkään jatkuva On/Off-lähiopetus ei ole kenenkään etu. Haluan esittää avunpyynnön tieteentekijöille: syksyn mahdollisen päätöksenteon tueksi tarvitaan tutkittua tietoa kevään koulunkäynnin vaikutuksista, Kemppi pyytää.

 

Jos korona jojoilee auringonvalon mukaan, saattaa tautitapausten määrä voimistua jälleen syksyllä siihen aikaan, kun koulujen tulisi avautua. Me emme voi jojoilla lasten koulunkäynnin kanssa varmuuden vuoksi ja vähän väliä. Sen vuoksi Suomi tarvitsee nyt erityisen paljon tieteentekijöiden kokoamaa näyttöä päätöksenteon tueksi. Nyt tarvitaan tutkimusta erityisesti siitä, miten noin kahden viikon koulujakso nyt keväällä vaikuttaa tartuntataudin käyttäytymiseen Suomessa.  Ja miten poikkeusjärjestelyjä onnistutaan arjessa toteuttamaan. Ennakointi on päätöksentekijän tärkeimpiä työkaluja ja sitä ei voi tehdä ilman luotettavaa tutkimusta.

 

– Suomi on menestynyt monessa tiukassa paikassa korkealaatuisella tutkimuksella ja ennakointitaidoilla. Nyt on aika luottaa tieteeseen ja tutkimukseen jälleen. Tutkittuuntietoon perustuva johtaminen on sumussa johtamista viisaampi vaihtoehto, Kemppi tiivistää.