Koronasta: Emme saa sortua vähättelyyn emmekä pelotteluun

Kierrokset ovat nousseet. Suomen Eduskunta kävi Koronasta keskustelun viime torstaina. Maailman terveysjärjestö WHO on nostanut koronaviruksen leviämisen riskiluokitusta sen jälkeen. Komissio on perustanut kriisikeskuksen, joka kokoaa tietoa. Iso-Britanniassa terveysministeri ei sulje pois kaupunkien eristämistä ja Italiassa siihen on menty jo. Eurooppa-neuvosto tiedotti, että kriisivalmius – viranomaisten yhteistyötä ruvetaan tiivistämään.

Terveisiä Brysselistä viime hetken työmatkalta. Myös Keski-Eurooppa on hereillä korona-viruksesta. Parlamentti suljettiin vierailta selkäni takana karenssiin kolmeksi viikoksi. Tämä on ymmärrettävää, sillä rakennuksessa käy yli 10 000 vierasta päivässä. 

Sairastuminen on kulttuurisidonnainen ja henkilökohtainen asia. Koronan yhteydessä mennään henkilökohtaiselle alueelle, jonka vuoksi siitä on jopa vaikea puhua. Puhumme sairaudesta, käsien pesusta ja jopa kuolemasta. Puhumme uudesta ja siksi myös pelottavasta. Meillä on tutkijoita ja tietoa, mutta eniten puhutaan sairastuneista.

Emme saa sortua vähättelyyn emmekä pelotteluun. Tietoa tulee jakaa, keskustelua tulee käydä, varautuminen on aiheellista ja ylimääräistä kiihkoilua tulee välttää.

Asiaa on vaikea suhteuttaa. On mahdoton arvioida tilanteen kehitystä lomien päättymisen myötä, kun ihmiset palaavat töihin ympäri Eurooppaa. On myös pelottavaa, että suomalaiset suhtautuvat virukseen paikoin jopa vähättelevästi. Sosiaalisessa mediassa leviää kuvia Venetsian tyhjistä kaduista ja kehuja halvoista lennoista. Varautumista on tarpeen tehdä myös itse niissä määrin kun se on mahdollista. 

On myös väläytetty, että viruksen leviämiseen liittyisi taloudellisista syistä tietoista peittelyä. Jopa Kiinan olisi vaikea peitellä näin laajaa ja  henkilökohtaista asiaa. Sen sijaan kulttuurillinen peittely on mahdollista ympäri maailman, kun asia tulee iholle. 

Talous on jo kärsinyt tästä ennakoimattomasta mustasta joutsenesta. Olen huolissani paitsi inhimillisestä tilanteesta, mutta myös talouden ja viruksen suhteesta. Eurooppalaisille yrityksille tämä on rajapyykki ruveta miettimään Kiinan alihankintaketjun haavoittuvuutta. Hajautettu järjestelmä on aina huoltovarmuuden kannalta hyvä asia. Toisaalta olen ylpeä suomalaisesta osaamisesta. Pieni suomalainen yritys on mm. kehittänyt lentokentille pikatestin.

Varmaa on vain, että valtioiden ja ihmisten tulee varautua hallitusti ja kiihkoilematta. Tietoa tulee jakaa ja virkamiehiin sekä asiantuntijoihin tulee luottaa. Suomi ja Eurooppa on tiedon tasalla.  

Hilkka Kemppi