Näkyvät lähipoliisit takaisin

Kouluajoilta muistan, kuinka moikkasin jokaiselle vastaan tulevalle poliisille innoissani niin, että matka kului
leppoisasti. He olivat aina paitsi läsnä myös luottamukseni arvoisia. Enää ei käsi kulu moikkailusta, sillä poliiseja riittää Asikkalan raitille harvakseltaan. Viime kesänä näin yhden poliisin, sen jälkeen emme ole törmänneet. Tilanne on sama lähes kaikissa Päijät-Hämeen
kehyskunnissa ja välillä kaupungeissakin. Poliisien määrää on vähennetty ja se heijastuu ihmisten turvallisuuden tunteeseen.

Tarvitsemme 650 poliisia lisää vuoteen 2023 mennessä. Poliiseja tarvitaan kehyskuntiin, jotta hälytyksiin pystytään vastaamaan riittävän nopeasti. Lisää poliiseja tarvitaan myös nettiin torjumaan verkon kautta tapahtuvaa rikollisuutta. Lähipoliisien määrän lisääminen maksaisi 80 miljoonaa.

Paikkakunnilla, joilla poliiseja on tavattavissa, kunnan alueella on usein löytynyt toimivia yhteistyömuotoja mm. poliisien, sosiaalityöntekijöiden ja terveydenhoitajien välille. Jos poliisin alue on kovin suuri, luontevia toimintatapoja ei ehdi syntyä.

Suomalaisten, luotettavien poliisien näkyminen katukuvassa auttaa reagoimaan moniin tilanteisiin nopeammin. Lähipoliisit pystyvät tuomaan välitöntä tukea mm. syrjäytymisen ilmiöön entistä varhaisemmassa vaiheessa sekä vähentämään rattijuoppoutta, huumekuskien määrää ja muita liikennerikoksia. Poliisien resursseja on lisättävä niin, että kentällä on käsipareja, jotka näkyvät ihmisten
arjessa ja jotka tutkivat vaikkapa tavallisiin ihmisiin kohdistuneita omaisuusrikoksia.