Sairaaloiden keskittäminen toisi hyvinvointialueille mojovan lisälaskun 

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi alkuvuodesta virkamiesraportin Suomen sairaalaverkon keskittämisestä. Keskustan varapuheenjohtaja Hilkka Kemppi on arvostellut raportin puutteellisia vaikutusarviointeja. Asia liikahti jälleen eilen, kun Etelä-Karjalan hyvinvointialueen selvitys sairaaloiden keskittämisraportin kustannuksista yhdelle hyvinvointialueelle julkaistiin.  

Virkamiesraportissa oli arvioitu noin 100 miljoonan euron säästötavoite, joka esityksen toimilla saavutettaisiin. Myös hallitusohjelma asettaa sairaalaverkon keskittämiselle vastaavan suuruisen säästötavoitteen. Eilen julkaistu Etelä-Karjalan hyvinvointialueen laskelma osoittaa kuitenkin, että säästöjen sijaan hyvinvointialueelle tulee kuluja. Pelkästään Etelä-Karjala tulisi maksamaan vuosittain lisäkustannuksia jopa 30 miljoonaa euroa, jos keskussairaala muutettaisiin akuuttisairaalaksi. Laskelmassa ei ole huomioitu vielä esimerkiksi Helsinkiin ja Lahteen tulevia lisäkustannuksia siitä, että hoitotarve siirtyy eteenpäin. 

– Etelä-Karjalan esimerkki osoittaa odotetusti sen, että säästöjen sijaan sairaalaverkon keskittäminen toisi hyvinvointialueille mojovan lisälaskun. Nyt näyttää siltä, että sosiaali- ja terveysministeriön tilaama ehdotus heikentäisi suomalaisten terveydenhuollon palveluita ja lisäisi kustannuksia.  Seisooko hallitus siitä huolimatta ministeri Juuson johtaman sosiaali- ja terveysministeriön virkavalmistelun takana, Kemppi kysyy. 

Etelä-Karjalan laskelmat osoittavat, ettei vaikutusarviointeja ole tehty. Valmistelun vaiheista ei ole myöskään tarkkaa tietoa eduskunnassa. 

On ilman muuta selvää, että virkamiesraportin pohjalla ei voida edetä ja ministeriön on tuotettava vastaavia taloudellisia ja potilasturvallisuuteen liittyviä lukuja pöytään koko Suomen osalta. Erityisesti ensihoidon, päivystyksen ja matkakustannusten lisälaskua ei ole arvioitu vielä riittävästi, Kemppi lisää. 

 

– Näin Isossa poliittisessa kysymyksessä tulisi olla puoluerajat ylittävää yhteistä keskustelua. Viime viikon yllätys oli se, kun ministeri Juuson lupaamasta sairaalaverkkoesityksen parlamentaarisesta valmistelusta luovuttiin. Ministeri vastasi kirjalliseen kysymykseeni, että hallitus valmistelee poliittiset linjat kevään aikana. Näyttää siis siltä, että hallitus valmistelee sairaalaverkon karsimisen suljettujen ovien takana salassa.  Koska sairaalaverkon karsiminen on hallitusohjelman säästöissä, on syytä olettaa, että rajuja toimenpiteitä tehdään, Kemppi lisää.