Paremmasta mielenterveydestä seuraava Suomen suuri projekti

Mielenterveyden häiriöt ovat kasvaneet maailman onnellisimman kansan uudeksi kansansairaudeksi, minkä kustannukset voidaan laskea miljardeissa. Inhimilliset vaikutukset sairastuneen elämään ja lähipiiriin ovat mittaamattomat.

 

Joulun aika voi olla yksinäiselle, kriisejä kokeneelle tai masentuneelle vuoden raskainta aikaa, vaikka jouluna juuri juhlitaan valoa, hyvää tahtoa ja välittämistä.

 

Keskustan kansanedustajat Hanna Kosonen, Mikko Kinnunen ja Hilkka Kemppi toivovat Suomeen suvaitsevaisempaa asennetta mielen sairauksia kohtaan.

 

– Jokainen kohtaa elämässään hetkiä, jolloin mieli järkkyy. Se, että ymmärtäisimme paremmin mielen herkkyyksiä ja toimintaa auttaisi ratkaisujen, toisistamme välittämisen ja paremman mielen tiellä, sanoo Kosonen.

 

Kosonen, Kinnunen ja Kemppi ehdottavat paremman mielenterveyden seuraavaksi Suomen suureksi projektiksi. Myös Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on ottanut kantaa mielenterveyden ongelmiin ja palveluihin pureutuvan kansallisen hankkeen puolesta.

 

– Korona on lisännyt huoltamme suomalaisten jaksamisesta entisestään. Jo ennen sitä joka toisen työkyvyttömyyseläkkeen syynä olivat mielenterveyden häiriöt. Mielen terveyden tuki esimerkiksi työpaikoilla lähtee siitä, että pomoa ja työkaveria kiinnostavat kuulumiset joka päivä. Vuodenvaihteen lomat, oikeus viettää aikaa lähimmäisten kanssa ja uudet aluevaltuustot tarjoavat mielenterveyden suurhankkeelle loistavan lähtölaukauksen. Uuden vuoden oleellisin lupaus on välittää omasta ja naapurin jaksamisesta. Me teemme sen lupauksen jo tänään, kommentoi Kemppi.

 

 

Poliittisten päätösten lisäksi jokainen voi vaikuttaa omilla teoillaan.

 

– Joulu on oivallinen aika ottaa yhteyttä ihmisiin. Jokainen meistä tuntee jonkun, jonka joulu voi muuttua paremmaksi pienen välittämisen osoituksen kautta. Esimerkiksi piipahdus kylässä tai viesti voi merkitä hyvin paljon, Kinnunen toteaa.

 

Kosonen, Kinnunen ja Kemppi haastavat suomalaiset mukaan välittämään toinen toisistaan. Keskustan eduskuntaryhmä on jo ottanut haasteen vastaan työstämällä mielenterveystematiikasta ohjelman, joka esitellään tiedotustilaisuudessa 28.12.2021, viattomien lasten päivänä.

 

Keskustan kansanedustajat toivottavat kaikille suomalaisille hyvää ja onnellista joulua.

 

Voit osallistua keskusteluun tai ottaa haasteen vastaan sosiaalisessa mediassa hashtagilla: #välitämme

 

 

Hilkka Kemppi, kansanedustaja (kesk.)

Mikko Kinnunen, kansanedustaja (kesk.)

Hanna Kosonen, kansanedustaja (kesk.)