Vastuullinen matkailu nostaa meidät sumusta 

Korona koettelee suomalaisia monin tavoin. Poikkeusoloissa positiiviset näkymät eivät tule vastaan tarjottimella, vaan on aktiivisesti etsittävä varhain nousevia versoja yksi kerrallaan.

 

Matkailulla on merkittävä potentiaali Päijät-Hämeessä.  Matkailu- ja tapahtumatoimiala on kasvanut maakunnassa ja saavuttanut jalansijaa kasvua ja vetovoimaa tuovana elinkeinona. Päijät-Häme on toteuttanut jo viiden vuoden ajan matkailun kasvustrategiaa, joka on perustunut liikuntaan ja hyvinvointiin, puhtaaseen luontoon sekä kansallisiin ja kansainvälisiin tapahtumiin. Paraikaa yhteistä suuntaa ollaan päivittämässä aikaan sopivaksi.

 

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan matkailijat kuluttavat tänä vuonna Suomessa jopa 70 % odotettua vähemmän rahaa. Arvioiden mukaan kestää jopa kaksi vuotta ennen kuin kysyntä palautuu viime vuoden lukuihin. On selvää, että ala tarvitsee uusia näkymiä ja kannustusta.

 

Kun virus hellittää, meidän tulee olla valmiina ponnistamaan korkeammalle kuin aiemmin. Kotimaan matkailu tulee kehittää huippukuntoonsa niin, että se paikkaa kansainvälisen matkailun jättämää aukkoa. Hallitus tukee matkailun selviämistä muiden alojen tavoin suorien tukien ja kehittämisavustusten avulla. Uusi kustannustuki tulee näinä päivinä Eduskunnan päätettäväksi. Se on suunniteltu kohdentuvaksi kaikkein eniten Koronasta kärsiviin palvelualoihin, kuten matkailuun, henkilöliikenneyrityksiin ja viennistä riippuvaisiin yrityksiin. Myös valtion Visit Finland -yksikkö on käynnistänyt maakuntaamme tukevan ohjelman, jossa tavoitteena on tehdä Järvi-Suomesta kestävä ja vastuullinen muoti-ilmiö.

 

Matkailualan elpymistä tukee hallituksen linjaama rajoitusten vähittäinen purku, mutta tärkeintä on tehdä yhdessä töitä luottamuksen palauttamiseksi. Matkailija ei lähde lomalle, ennen kuin hänellä on luottamus sen turvallisuuteen.  Luottamuksen palautumiseen voimme kaikki vaikuttaa noudattamalla turvallisuusohjeita.

 

Jatkossa vetovoimaisia kohteita ovat ne, joita ei rasita mielikuvat massamatkailusta. Päijät-Hämeen yritykset lähtevät uuteen alkuun kärjessä, sillä väljyys ja luonto mahdollistavat matkustamisen fyysistä etäisyyttä pitäen. Lomailu yhden maailman puhtaimman vesistön äärellä on iso mahdollisuus ja tapamme erottautua muista. Yrittäjyyttä ja uusia tuotteita pitää saada aikaiseksi muuttuneessa tilanteessa esimerkiksi hyödyntämällä digitaalisia ratkaisuja ja korostamalla paikallisuutta. Kiiteltynä esimerkkinä voidaan pitää kehittyvää Unescon Salpausselkä Geopark -yhteistyötä.

Ajassa korostuu myös matkailun ekologinen kestävyys ja vastuullisuus. Erityisesti vastuullisessa matkailussa voimme olla maakuntana etujoukoissa. Lahden Euroopan ympäristöpääkaupunkivuosi tulee vauhdittamaan maakunnan työtä hiilineutraliustavoitteiden saavuttamiseksi.  Valmistuessani Hämeen ammattikorkeakoulun luontomatkailun linjalta en vielä ymmärtänyt, mikä arvo alalla tulisi olemaan kymmenen vuotta myöhemmin. Alueemme potentiaali luontomatkailussa on kansainvälisestikin merkittävä. Erä-, luonto- ja elämysmatkailu tarjoaa mahdollisuuksia kajakista luksuslomiin.

 

Tulevaisuudessa kilpailu kotimaanmatkailijoista on kovaa, mutta kannattavaa. Luottamalla alueemme vahvuuksiin sekä panostamalla ekologisesti kestäviin toimintamalleihin, voimme saavuttaa uutta kasvua. Se lisää meille rakkaiden paikkojen vetovoimaa ja auttaa yrityksiä, työpaikkoja ja sitä kautta kuntia selviämään sumusta päivänvaloon.

 

Kirjoitus julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa 23.5.2020