Olympiakomitealle pyyhkeitä – Tarvitsemme kiireesti toimia hevosurheilun valmennustoiminnan turvaamiseksi  

Opetus- ja kulttuuriministeriö teki päätöksen rahanjaosta urheiluakatemioiden ja valmennuskeskusten toimintaan eilen Olympiakomitean lausunnon mukaisesti. Kansanedustaja ja Eduskunnan hevosystäväin seuran jäsen Hilkka Kemppi (kesk.) on järkyttynyt hevosurheilun tippumisesta tukien ulkopuolelle. Olympiakomitea esitti 20 000 euron tuen poistamista Ypäjän Hevosopistolta nyt jo kolmannen kerran peräkkäin.

 

-On hyvä asia, että urheiluvalmennuksen avustusrahojen lisättiin, mutta järkyttävää, että tuen saajien piirissä ei ole enää hevosurheilun toimijoita. Ypäjän Hevosopisto on merkittävä hevosurheilun toimija ja tähän asti myös ainoa hevosalalle rahaa saanut toimija. Olympiakomitealla tulisi olla paitsi laadukasta urheilun valmennustoimintaa valvova rooli, mutta myös vastuu tukea ja tarkastella urheilua laaja-alaisesti sekä alueellisesti kattavasti. Ei voi olla niin, että tuen ulkopuolelle jätetään kaikki Suomen hevosurheilun toimijat. Tällä päätöksellä syntyy aukko ammattimaiseen hevosurheiluun, Kemppi toteaa.

 

Valmennuskeskukset edustavat suomalaisen valmennuksen huippuosaamista. Ypäjän Hevosopistolla toimiva hevosurheilun kansallinen valmennuskeskus on tarjonnut puitteet ratsastuksen olympialajien maajoukkuevalmennuksille Ratsastajainliiton tuella. Valmennuskeskukseen panostaminen on ollut Hevosopiston strateginen valinta hevosurheilun huippu-urheilun tason nostamiseksi.

 

-Tarvitsemme kiireesti toimia hevosurheilun valmennustoiminnan turvaamiseksi Suomessa sekä syvällisen selvityksen hevosurheilun resursseista ja tilanteesta. Odotan Opetus- ja kulttuuriministeriöltä hevosurheilun koulutusta ja taloudellista ahdinkoa paikkaavia toimenpiteitä ja vaikutan aktiivisesti niiden puolesta, Kemppi lisää.

 

-Hevoslajien huippu-urheilun harrastajamäärät ovat Suomessa pieniä. Ypäjälle on kuitenkin tehty pitkään laadukasta työtä olympiajoukkueen kokoamiseksi ja sitä kautta lajin tunnettuuteen parantamiseksi. Ypäjän valmennuskeskus on tehnyt hyvää työtä esimerkiksi pararatsastuksen viemiseksi kansainvälisiin arvokisoihin, Kemppi korostaa.