Hallituksen budjettiesitys tukee pienituloisia lapsiperheitä

Suomi on vahva silloin, kun kaikki pysyvät mukana. Hyvinvointiyhteiskunnan tulee luottaa ihmisten kykyyn pitää itsestään huolta, mutta sen tulee auttaa silloin, kun apua kipeimmin tarvitsee. Yksi avun paikka on silloin, kun elämä on vasta alkamassa. Kansanedustaja Kempille mm. lapsiperheköyhyyden teemat tulivat tutuksi hänen työskennellessään Päijät-Hämeen Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmassa.

– Lapsiperheköyhyyteen on puututtava määrätietoisesti ja keino kerrallaan. Lapsiperheköyhyys kuuluu niihin kinkkisiin ja kasvaviin haasteisiin, joihin ei voida puuttua yhdellä toimenpiteellä. Pidän kuitenkin erinomaisena sitä, että tässä budjettiesityksessä tuetaan heikoimmassa taloudellisessa tilanteessa olevia perheitä, korotetaan yksinhuoltajien ja monilapsisten perheiden lapsilisiä, pienennetään varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja, korotetaan pienimpiä vanhempain- ja sairauspäivärahoja ja lisätään murrosikäisten nuorten rinnalla kulkijoita koulupolulla, sanoo kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.).

Opettajia lisätään ammatilliseen koulutukseen tuen takaamiseksi ja perheellisten opiskelijoiden opintotuen huoltajakorotusta korotetaan kolmasosa. Lisäyksen jälkeen huoltajakorotus on 100e/kk. Opintotuen huoltajakorotus on keskustan kädenjälki pienituloisten perheellisten tukemiseksi, jota Kemppi ajoi voimakkaasti jo aikaisemmissa tehtävissään opiskelijapolitiikassa. Perheen perustamisen on oltava mahdollista joustavasti eri elämäntilanteissa.

– Perheellisten opiskelijoiden erityistilanteen huomioiminen ja perheen perustamisen mahdollistaminen helpommin jo opiskeluaikana ovat tärkeitä viestejä. Ei ole tyhjää puhetta, että huoltosuhteemme on kehno ja lapsia syntyy liian vähän. Nyt perheisiin ja lapsiin sijoitetut eurot maksavat itsensä takaisin. Suunta on oikea, Kemppi linjaa.