Keskustan paikka Suomen politiikassa

Puheenvuoroni puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa 5.6.2019:

Arvoisa puheenjohtaja ja kansanliikkeen kanssakulkijat

Terveisiä hallitusneuvotteluista: piruja on helpompi kitkeä paperilla kuin eletystä elämässä. Kun teksti herää henkiin, siihen ottaa kantaa useampikin kuin kymmenen henkilöä. Siksi olemme tehneet töitä tarkasti.

Muistan 2014 kun keskustan väki pohti, että me emme erotu oikeistossa tai vasemmistosta riittävästi. Uskallan väittää, että tämä harjoitus on auttanut meitä ymmärtämään keskustan paikkaa poliittisella kentällä. Ainakin minulle keskustan paikka on konkretisoitunut tämän työn kautta.

OIKEISTON kanssa neuvoteltaessa me olemme olleet sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolustajia. Vääntö ammatillisen koulutuksen rahoituksesta ja opintotuen huoltajakorotuksesta tuntui pian päättyvällä hallituskaudella loputtomalta. Rahan vähentäminen ei ollut milloinkaan ongelma, mutta investoiminen sen sijaan oli usein vaikeaa. Oikeisto oli kumppanina luonteeltaan säilyttävä.

VASEMMISTON kanssa neuvotteluissa puolustimme mm. yrittäjyyttä, verotuksen kohtuullisuutta, muutakin sivistystä kuin vain tutkintoon johtavaa koulutusta, vapaata kauppaa, Suomen kilpailukykyä, tiestön rahoja raiteiden rinnalla ja toimivia työllisyystoimia. Vasemmisto ei halua jättää ihmiselle painavaa vaatimusta pitää huolta itsestään, kun taas keskusta näkee ennaltaehkäisevän hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen, ihmisen oman vastuun, yhtenä keskeisimmistä työkaluista. Jotkut asiat menivät helpommin: yhteinen tavoite oli mm. panostaa koulutukseen, osaamiseen ja ilmastotoimiin.

Kukaan muu ei ole kuluneina vuosina puolustanut perheiden valinnanvapautta, aluepolitiikkaa, suomalaista ruokaa ja metsää sekä kestävää kasvua.

Me olemme radikaali sosiaalista oikeudenmukaisuutta puolustava – uudistava liike – mutta samalla ihmisen omaa vastuuta herättävä, työtä tekevä kansanliike. Meidän tehtävä on pitää Suomi tasapainossa oikeiston ja vasemmiston välissä. Periaateohjelma sopii siis oikeaan. Nyt tämä tulee elää todeksi. Keskustasta on yhtä pitkä matka oikealle ja vasemmalle ja köyhyys ei poistu velkaa ottamalla.

Puolueen kehittäminen on kriittistä. Hallitusohjelman sisältöä ei voi jakaa vain EK-ryhmän suulla vaan meidän tulee saada koko kenttä innostumaan. Äänestän hallitukseen lähtemisen puolesta vain, jos me emme näe sitä pikalääkkeenä kannatuksen nousuun vaan olemme valmiita antamaan aikaa puolueen uudistamiseksi.

Ohjelmaa pidän linjaltaan hyvänä pohjana yhteistyölle, eikä sitä ole tehty vasemmalla kädellä vaan vahvan keskustan kautta.