Hallituksen tulee pidentää isyysvapaata vähintään kuukaudella

Vanhempainvapaajärjestelmä tulee uudistaa viipymättä. Ensimmäisenä hallituksen tulee kasvattaa isien vanhempainvapaiden määrää vähintään yhdellä kuukaudella.  

On huomioitava, että Suomi on jo nyt vanhempainvapaiden jaossa vanhanaikainen ja jämähtänyt menneeseen. Esimerkiksi Euroopan komission uuden esityksen mukaan isien vanhempainvapaan tulisi olla EU-alueella minimissään neljä kuukautta. Nykyisin isien osuus vanhempainvapaista on Suomessa vain yhdeksän viikkoa.

Isien rooli perheiden arjessa jää vielä riittämättömäksi. Isyysvapaata vanhempainvapaakauden jälkeen käyttää edelleen vain alle puolet isistä. Kotihoidon tukea nostaa lähes aina äiti (97 %) kuten myös osittaisen hoitovapaan tukea (THL). 

Hallituksella tulisi olla rohkeutta ajaa perhevapaakantojaan todeksi tällä hallituskaudella Keskustan johdolla.