Ilman kaikkien alueiden kasvun tukemista me vain näivetymme 

Hallituksen puheet pakosta leikata lapsiperheiltä, koulutuksesta tai hyvinvointialueiden palveluista ovat virheellisiä. Suomen taloutta voidaan elvyttää myös muilla keinoin ja siksi puolueeni kokosi yli yhdeksän miljardin talousvaihtoehdon hallituksen valinnoille. Suomalaisilla on oikeus tietää, että vaihtoehtojakin olisi ja niiden hintalappu ei olisi mahdoton. Keskustan vaihtoehdossa ratkaisuna ei ole myöskään himoverotus.  

Sen lisäksi, että hallitus tekee kestämättömiä arvovalintoja esimerkiksi investoimalla miljardeja Turun tunnin junaan ja keventämällä oluen verotusta, hallituksen talouspolitiikalta on pudonnut pohja. Suurimmat leikkaukset on kohdistettu julkisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin, joista ei pysty säästämään ilman, että kustannukset valuvat Kelan matkakorvauksiin, kasvaviin hoitojonoihin ja päivystyksen ruuhkautumiseen. Miksi maksamme 600 miljoonaa vuokralääkäreille, kun voisimme houkutella esimerkiksi eläkkeellä olevia töihin. Eläkeiän saavuttaneille tulee luoda ansiotuloihin tuntuva verovähennys, joka kannustaa heitä jatkamaan työelämässä. Myös osa-aikaisen työn ja toimivan kuntoutuksen romuttaminen on kiihdyttänyt yhtälöä, jossa työllisyys valuu pakkaselle. 

Hallitus sai viime hallitukselta perintönä ennätyksellisen korkean työllisyyden, mutta nyt vain työttömyys, konkurssit ja valtionvelka ovat kasvussa. Hallituksen talouspolitiikan linja on näivettäminen, keskittäminen ja tulevaisuususkon romuttaminen, enkä voi hyväksyä sitä.  

Suomi tarvitsee kasvua ja se syntyy panostuksista inhimilliseen pääomaan. Kasvun edellytys on koulutus, osaava työvoima, työkyky ja yritysten tuottavuus. Siksi sadan miljoonan leikkaus ammatillisesta koulutuksesta on virhe. Olen valmis tukemaan hallitusta kaikissa kasvutoimissa.  

Hallitus unohtaa pienyrittäjät, keskusta ei. Keskusta esittää useita verokannustimia, kuten investointiverohyvitystä yrityksille ja Viron veromallia soveltavaa yhteisöverotusta, joka edistäisi yritysten kasvua. 

Lisäksi ehdotetaan tuntuvaa 20 %:n tuloveroalea ikääntyneille työntekijöille. Keskusta torjuisi kotitalousvähennyksen heikentämisen ja alennetun ALV-kannan jättikorotuksen. Yritystoiminnan käynnistämisen helpottamiseksi ja pienyrittäjyyden taakan helpottamiseksi ALV-velvollisuuden alarajaa korotettaisiin. 

 On aika ottaa rohkeita askeleita kohti vahvempaa ja kestävämpää talouskasvua.