Miksi hallitus ei lunasta vaalilupauksiaan sähkön hinnan ollessa ennätyslukemissa?

Tänään saamme todistaa täysin kohtuutonta sähkön hintaa, kun hinta kipuaa yli kahteen euroon kilowattitunnilta. Monessa kodissa tilanne on talouden kannalta kestämätön ja teollisuuden kilpailukyky joutuu koville. Sähkön hinnan nousun taustalla on useita tekijöitä. Kysyntää ovat kasvattaneet muun muassa poikkeukselliset sääolot. 

Kokoomus ja perusuomalaiset lupasivat ennen vaaleja, että heidän malleillaan sähkön huippuhinnat puolittuisivat. Myös perussuomalaisten Ville Tavio vaati ennen vaaleja toimia sähköhinnan kohtuullistamiseksi ja sähkölaskujen kompensointia reaaliajassa, eikä vasta jälkikäteen.  

– Milloin perussuomalaiselta elinkeinoministeriltä tai valtiovarainministeriltä tulee ratkaisuja suomalaisten kohtuuttomiin sähkölaskuihin? Milloin kokoomuslainen pääministeri ottaa asian puheeksi? Odotan kokoomukselta ja perussuomalaisilta vaalilupausten lunastamista. Kuinka kallis talvi tästä tulee suomalaisille, ennen kuin vaalilupaukset tulevat lunastetuksi, Kemppi kysyy. 

Sähkön hinnanmuodostuksen malli on viime kädessä politiinen päätös. Isossa kuvassa on tärkeintä varmistaa, että tuotantoa on riittävästi. Jos saatavuus sakkaa niin hinnat nousevat. 

– Kokoomuksen energialinjauksia lainaten, sähkön huippuhintoja on yksinkertaisesti leikattava. Tämä pitää tehdä kestävällä mallilla ja riittävän nopeasti, ettei tämän kaltaiset huippuhinnat pääse toistumaan. Sähkön hinnoittelua tulisi korjata vakaammaksi ja reilummaksi. Kotitalouksille tulisi myös antaa parempaa neuvontaa pörssisähköön perustuvan hinnoittelumallin riskeistä, Kemppi linjaa. 

– Kulutuksen määrä heijastuu kaikkiin kolmeen sähkölaskun osaan eli energiaan, siirtoon ja veroihin,  joten kulutusta vähentämällä voi pienentää sähkölaskuaan. Mikään ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että pörssisähköä käyttävälle omakotitalolle tämän päivän sähkö maksaa satoja euroja, vaikka ei kävisi suihkussa ja lämmöt olisivat minimissä. Kylmät talvikuukaudet ovat erityisesti sähkölämmittäjällä kalliita, Kemppi huomauttaa.  

-Markkina on rikki silloin, kun ei ole mitä myydä. Pitkässä juoksussa paras tapa pitää sähkön hinta kohtuullisena on varmistaa, että tuotantoa on riittävästi. Mieluiten siten, että tuotantopaletissa on muutakin kuin sääriippuvaista energiantuotantoa. Siksi tuotannon määrää on lisättävä panostamalla mm. biokaasuun, vetyenergiaan ja pienydinvoimaloiden lupamenettelyn keventämiseen, Kemppi lisää.