Hallitus ajaa ihmisiä köyhyyteen

Tukea tarvitsevien suomalaisten toimeentuloa heikennetään kaasu pohjassa tilanteessa, jossa inflaatio on pahin neljäänkymmeneen vuoteen. Hallitus jäädyttää kansaneläkeindeksiin ja elinkustannusindeksiin sidottujen etuuksien ja rahamäärien indeksitarkistukset hallituskaudeksi. Hallitus ohjasi lakiehdotuksen perjantaina lausuntokierrokselle niin, että vastausten antamiseen on varattu vain viisi arkipäivää.  

– Hallitus ajaa erityisesti kansalaisyhteiskuntaa ahtaalle asettamalla toimeentuloheikennyksiin historiallisen lyhyen lausuntoajan. Koska hallitus ei ole tehnyt vaikutusarviointeja toimenpiteiden seurauksista eri ihmisryhmiin, joutuu myös eduskunta tekemään töitä huppu päässä. On kohtuullista kysyä edelleen, että mikä on hallituksen leikkauksien yhteisvaikutus lapsiperheisiin, eläkeläisiin ja muihin tukea tarvitseviin?, Hilkka Kemppi kysyy.  

Esimerkiksi sairaiden ihmisten, kuntoutujien ja opiskelijoiden toimeentulosta leikataan. Leikkaus kohdennetaan jopa perheellisille opiskelijoille huoltajakorotuksesta nipistämällä. 

– Hallitus sumuttaa leikkauksia korottamalla osaa lapsilisistä. Korotukset eivät kuitenkaan paikkaa leikkauksia niille lapisperheille, jotka elävät köyhyysriskissä. Lapsiperheköyhyys tulee pahentumaan, kun haavoittuvassa asemassa olevat perheet, kuten perheelliset opiskelijat, laitetaan vieläkin ahtaammalle. Lisäksi on ristiriitaista, että samaan aikaan yritämme kannustaa suomalaisia opiskelemaan ja teemme siitä taloudellisesti mahdotonta, Kemppi alleviivaa. 

– Lisäksi hallitus ajaa heikennyksiä eläkkeensaajan asumistukeen, kun muun muassa lämmitys- ja vesikustannusten määriä ei tarkistettaisi neljään vuoteen. Tämä on käsittämätön valinta samaan aikaan, kun talven energiakriisi ei ole vielä ohitse. Hallituksella tulisi löytyä herkkyyttä katsoa talven ylitse, Kemppi lisää. 

Toimenpiteiden tarkoitus on hallitusohjelman linjausten mukaisesti nostaa työllisyyttä.

– Kurittamalla ei saada ihmisiä töihin vaan korkeintaan ajetaan heitä kalliin ja passivoimaan toimeentulotuen piiriin. Uskon, että hallituspuolueet eivät tiedä mitä ne ovat tekemässä, sillä kokonaisvaikutusten arvioita ei ole. Kannattaisi myös miettiä kaksi kertaa että olisiko reilumpia tapoja tehdä säästöjä? Tuntuu kohtuuttomalta että köyhiä lyödään samalla, kun ministerien verotus kevenee, Kemppi toteaa.