Jokioisten asia ei riekkumalla etene 

Totesin Jokioisten Tietotalolla marraskuussa olevani ylpeä siitä, että pitkän vaikuttamistyön tuloksena ministeri Leppä päätti tehdä Jokioisista maataloustutkimuksen keskuksen, jonne nousee uusi moderni tutkimusnavetta. Kävin nykyisessä Luonnonvarakeskuksen navetassa vierailulla  ja vakuutuin siitä, että Jokioinen on oikea paikka tutkimustyölle.  

Sitten tulivat sota ja Putinin hinnat. Kaiken kaikkiaan hankkeen hintalappu on noussut alkuperäisestä kustannusarviosta yli puolella. Tässä on ainut syy tuumaustauolle asiassa. 

Uuden maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen kanssa on nyt etsittävä ratkaisuja rajusti nousseiden hintojen aiheuttamaan ongelmaan. On löydettävä keinot huippuluokan tutkimustyön edistämiseksi Jokioisilla. 

 Vaihtoehtoja ei ole. Ruoan kannattavuus ja tuotannon kehittäminen edellyttävät laadukasta kotimaista ruokatutkimusta. Jokioisilla tehtävän tutkimuksen avulla voimme edistää kotimaista maataloutta. Se auttaa kaikkia suomalaisia. 

Olen edistänyt asiaa voimakkaasti maa- ja metsätalousministeriön suuntaan sekä entisen että nykyisen ministerin aikana. En aio lannistua vastoinkäymisistä, vaan sisuuntua niistä. Uuden maa- ja metsätalousministeri Kurvisen tahtotilan epäilyyn ei ole asiallisia perusteita. Kaikki kivet tullaan kääntämään syntyneiden yllättävien vaikeuksien voittamiseksi. 

Jokioisten asiaa ei kuitenkaan edistä se, että ongelmien tullen parrasvaloihin liihottaa kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (Kok.) levittelemään perättömiä vihjailuja ministerin tahtotilasta (FL 7.6.). Vakava asia ansaitsisi vakavan suhtautumisen yli puoluerajojen. Sodan vaikutukset maataloudelle ovat kohtuuttomat jo valmiiksi.  

Ojennan yhteistyön kättä seutumme asioiden edistämiseksi. Kuten olemme todenneet, keskustalaisen ministeri Lepän kaudella hanke saatiin liikkeelle. Yhteiseksi tavoitteeksi on nyt asetettava se, että pääsemme kiittämään ministeri Kurvista eteen tulleiden haasteiden selvittämisestä ja yhdessä iloitsemaan koko seudulle hyödyllisen projektin toteutumisesta. 

Kirjoitus on jukaistu Forssan lehdessä 13.6.2022.