Lapsettomuushoitoja ja adoptiota on helpotettava vauvahaaveiden tukemiseksi 

Syntyvyys on kriittinen kysymys suomalaisten hyvinvoinnin sekä Suomen talouden ja tulevaisuuden kannalta. Helsingin Sanomat uutisoi (HS 27.1.), että Tilastokeskuksen tuoreiden lukujen valossa syntyvyys jatkoi nousuaan myös viime vuonna. Huomionarvoista uutisessa oli myös Väestöliiton tutkimusjohtaja Anna Rotkirchin kommentti siitä, ettei edelleenkään perheiden toivottu lapsilukutoive toteudu.

 

  • Politiikalla tulee kyetä vastaamaan perheiden lapsilukutoiveiden toteutumiseen. Mikään ei ole tärkeämpää, kuin perhehaaveissa tukeminen niin pitkälle kuin se on mahdollista. Hedelmöityshoitoihin pääsyä on helpotettava riittävistä resursseista huolehtimalla. Myös vaihtoehtoisia tapoja saada perhe tulee rohkeasti tarjota jo varhain muun muassa kotimaisia ja kansainvälisiä adoptioita helpottamalla. Perheiden lapsilukutoiveen tukeminen ratkaisee syntyvyyden suunnan, Kemppi tiivistää.

 

 

Perheystävällisyys ei ole vain sanahelinää. Hallitus on tukenut lapsiperheitä tällä hallituskaudella useilla eri toimilla. Se on tehnyt muun muassa ensimmäisen lapsistrategian, jatkanut lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman rahoitusta, saanut aikaan perhevapaauudistuksen, lisännyt tukea varhaiskasvatukseen, laittanut liikkeelle mittavat koulutusinvestoinnit sekä ottanut lapsibudjetoinnin käyttöön.

 

 

  • Tuore lapsistrategia, laadukkaat palvelut ja uusi perhevapaamalli luovat tukea perheellistymiseen. Lapsettomuuden yllättäessä emme ole onnistuneet tukemaan perheitä kuitenkaan riittävästi. Lapsettomuushoitoja on saatava yhdenvertaisesti kotikunnasta riippumatta. Tällä hetkellä kunnallisella puolella jonot vaihtelevat valtavasti esimerkiksi yliopistosairaaloiden välillä. Tampereella palveluiden piiriin saattaa päästä heti, Turussa jonot ovat yleisiä ja Uudellamaalla joskus jopa rajoitettiin hoitojen määrää. Lapsettomuushoitoihin pääseminen ei saa olla kiinni postinumerosta, Kemppi toteaa.

 

 

 

  • Tietoa lapsettomuushoidosta ei myöskään ole riittävästi tarjolla. Monella perheellä saattaa olla käsitys, että saadakseen hoitoja on mentävä yksityiselle puolelle kymppitonni taskussa. Kunnallisella puolella hoidot tehdään poliklinikkamaksujen hinnalla, joten sen tulee näyttäytyä aitona vaihtoehtona jokaiselle, joka haaveilee lapsesta, muttei voi sitä itse saada, Kemppi lisää.

 

 

Vauvoja syntyi viime vuonna koronasta huolimatta enemmän kuin kymmeneen vuoteen. Vuonna 2021 syntyi 49 583 lasta, mikä oli 3 120 lasta enemmän kuin vuonna 2020.

 

 

  • Olen valtavan onnellinen syntyvyyden kasvusta. Suunta on oikea, sillä vauvoista uskalletaan vihdoin haaveilla! Ivalliset puheet koulujen ja päiväkotien lakkauttamisesta ikäluokkien pienentyessä pitäisi viimeistään nyt laittaa uudelleenharkintaan. Ikäluokkien koko on ollut viimeiset vuodet kasvava ja poliittisilla puolueilla on ollut yhteinen tahtotila nostaa suomalaisten koulutustasoa. Palveluverkon tulee olla varautunut lähitulevaisuuden mahdollisesti jatkuviin iloisiin yllätyksiin, Kemppi päättää.