Luottoa Koronakoiriin – Testausresursseja tulee kohdistaa hajukoiraohjaajien täsmäkoulutukseen 

Koirat voivat tunnistaa koronaviruksen ihmisestä laboratoriotestejä nopeammin ja tarkemmin. Koirat on koulutettu tunnistamaan koronavirus hajuerottelumenetelmän avulla ja ensimmäiset koronakoirat ovatkin olleet töissä syyskuusta alkaen Helsinki-Vantaan lentokentällä. Jotta koirien käyttöä koronan jäljittämisessä voidaan lisätä, tarvitaan myös koulutettuja ohjaajia.   

  

–       Tavoitteeni on saada resursseja koirien ja ohjaajien koulutukseen, ja näin lisätä koirien käyttöä testauksessa. Koiraihmisenä en ihmettele yhtään huikeita testituloksia, joita mm. Helsingin yliopistossa on saatu. Koirien hajuherkkyys on omaa luokkaansa, Kemppi kertoo.   

  

Kemppi oli mukana järjestämässä kansanedustajille tänään aamulla avointa kuulemista koronakoirien tutkimuksesta ja käytöstä yhdessä puoluerajat ylittävän tiimin kanssa. Kuulemisessa puhuivat Anna Hielm-Björkman Helsingin yliopistosta ja Susanna Paavilainen Wise Nose -yhdistyksestä.  

 

–         Kuulemisen perusteella olen vakuuttunut siitä, että tarvitsemme kohtuulliset resurssit hajukoiraohjaajien täsmäkoulutukseen. Koronakoirien käytössä viruksen tunnistamiseen on valtava potentiaali, mutta tarvitaan myös koulutettuja ohjaajia, joilla on koiranlukutaitoa. Koulutus olisi toteutettavissa noin kuukauden jaksolla lainakoirilla, jolloin kouluttajat oppivat menetelmän ja voivat työskennellä osana ryhmää. Koirakkoja on mahdollista hyödyntää hajuerottelussa laajasti, joten niiden kouluttaminen ei mene hukkaanvaikka Koronasta selvittäisiinkin, Kemppi lisää.