Keskustan sosiaali- ja terveysvaliokunnan edustajat: Hallitus ummistaa silmänsä ongelmapelaamisen vaatimalta tuelta  

Hallitus on antanut esityksen, jossa ehdotetaan rahapelilain uudistuksesta. Uudistuksen myötä siirryttäisiin lisenssijärjestelmään. Jatkossa rahapelejä voisi siis toimeenpanna yksinoikeustoimiluvan tai rahapelitoimiluvan nojalla. Keskusta kannattaa lisenssimalliin siirtymistä, mutta pitää välttämättömänä, että myös rahapelaamisen haitat tunnistetaan ja pyritään estämään.  

Rahapelaamisesta aiheutuvat haitat ovat kasvava kansanterveydellinen ja sosiaalinen ongelma. Ne aiheuttavat jo nykyisellään huomattavia yhteiskunnallisia kustannuksia hoidon tarpeen ja muiden sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeen kasvamisen vuoksi, työn tuottavuuden laskuna, perhe- ja parisuhdeongelmina, menetettyinä elinvuosina ja oikeusjärjestelmän lisääntyvinä kustannuksina. 

Erityisesti nuoret miehet, etenkin 18–24-vuotiaat, ovat suurin riskiryhmä. Hallituksen esitys avaa markkinaa uusille toimijoille ja voi lisätä pelaamisen houkuttelevuutta ja aloittamisen kynnystä, mikä vaarantaa koko uudistuksen alkuperäisen tavoitteen – haittojen vähentämisen. 

-Rahapelit eivät ole mikä tahansa kulutustuote. Nykyinen esitys ei anna riittäviä keinoja puuttua haittoihin eikä suojele haavoittuvimpia ryhmiä, toteaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Hanna-Leena Mattila. 

Keskustan mielestä rahapelisääntelyn ytimessä tulee olla haittojen ehkäisy ja pelaamisen kokonaismääräinen vähentäminen. Tämä edellyttää täsmällistä ja toimijoita velvoittavaa lainsäädäntöä, ei pelkästään itsesääntelyyn tai ohjaukseen nojaamista. Pelaajakohtaiset tappiorajat tulisi keskitetysti säätää matalalle tasolle ja erityisesti nuorille aikuisille erikseen vielä tiukemmin. 

Samaan aikaan rahapeliuudistuksen kanssa hallitus on leikkaamassa merkittävästi sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitusta – myös niiltä, jotka tarjoavat ennaltaehkäisevää tukea ja apua rahapelihaitoista kärsiville.  

-On vastuutonta laajentaa rahapelimarkkinaa ja samalla leikata niiltä, jotka tekevät työtä ongelmapelaamisen vähentämiseksi. Esimerkiksi mielenterveystyöstä, velkaantuneiden auttamisesta ja peliriippuvaisten auttavasta puhelimesta leikataan. Peliriippuvuuden hoitoon ei ole riittäviä julkisia palveluita ja niistäkin leikataan. Hallitus siis lisää pelaamista, mutta vähentää tukea ja riippuvuuksien hoitoa, huomauttaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Hilkka Kemppi. 

Keskusta on huolissaan ohjaus- ja valvontaviranomaisten resursseista. Tehokas valvonta, tutkimus ja tiedonkeruu ovat keskeisiä edellytyksiä rahapelihaittojen torjunnalle. Orpon hallituksen valtionhallintoon kohdistamat leikkaukset uhkaavat näitä toimintoja.  

Keskustan sosiaali- ja terveysvaliokunnan edustajat jättivät eriävän mielipiteen valiokunnassa 14.5. Keskusta pitää tärkeänä, että uudistuksen keskiöön nostetaan aidosti haittojen vähentäminen – ei vain järjestelmän uudelleenorganisointi tai taloudelliset tavoitteet.