Keskustan Kemppi ehdottaa 3000 lisälääkärin kouluttamista – tyrmää kovasanaisesti Orpon puolustuspuheet sairaalaverkon karsimiselle: ”Keskittäminen saattaa jopa pahentaa osaajapulaa”

Keskustan Kemppi ehdottaa 3000 lisälääkärin kouluttamista – tyrmää kovasanaisesti Orpon puolustuspuheet sairaalaverkon karsimiselle: ”Keskittäminen saattaa jopa pahentaa osaajapulaa”

Kansanedustaja Hilkka Kemppi näkee, että pääministeri Petteri Orpon näkemys työvoimapulan helpottamisesta sairaalaverkkoa karsimalla on perusteeton. Hän syyttää hallitusta sekavasta viestinnästä ja ehdottaa parempia ratkaisuja työvoimapulaan.

 Pääministeri Petteri Orpo (kok.) puolusti viikonloppuna sairaala- ja päivystysverkon karsimista vedoten lääkäreiden työvoimapulaan. Raportin tilanneen ministeriön ministeri Kaisa Juuso puolestaan tyrmäsi sisällön. Kansanedustaja ja keskustan varapuheenjohtaja Hilkka Kempin mukaan pääministerin puheet työvoimapulasta eivät pidä paikkaansa.

”Ei ole mitään takeita, että ammattilaiset muuttavat työn perässä kauemmas. Uskon itse asiassa, että keskittäminen johtaa juuri päinvastaiseen lopputulokseen: pula lääkäreistä ja hoitajista pahenee alueilla, joille on jo nyt vaikea saada työvoimaa.”

Kempin mukaan lääkäreiden työvoimapulaan on olemassa parempia ratkaisuja.

”Koulutetaan lisää lääkäreitä. Tarjontaa koulutukseen riittää, se on päivän selvä juttu. Ehdotan, että aloitetaan 3000 lisälääkärin kouluttamisella. Lisäksi lääkäreille on säädettävä velvollisuus työskennellä julkisella sektorilla valmistumisensa jälkeen.”

Jos Orpo olisi todellisuudessa kiinnostunut työvoimapulasta, hän nostaisi nämä kysymykset esiin, Kemppi sanoo.

”Tällaisen keskittämisvimman todellinen tarkoitusperä ei ole työvoiman riittävyydestä tai palveluista huolehtiminen, vaan sotesta ja alueilta leikkaaminen hallitusohjelmassa luvatun mukaisesti. Sillä pyritään paikkaamaan hallituksen talouspolitiikan valuvikoja.”

Kempin mukaan keskustan tavoite on päinvastainen kuin hallituksen: puolue haluaa vahvistaa peruspalveluita ja näin vähentää erikoissairaanhoidon kuormitusta.

Sekava viestintä johtanut ongelmiin alueilla – osaajapula pahenee, jos johtajuutta ei pian oteta: ”Mikä on hallituksen linja sairaalaverkon osalta?”

Kemppi nostaa tikun nokkaan myös hallituksen sekavan viestinnän, joka on johtamassa merkittäviin ongelmiin. Alueilla on tämän johdosta Kempin mukaan ”hätätila-nappula pohjassa”.

”Jokainen voi kuvitella kuinka houkuttelevalta näyttää työpaikka, jonka siirtämistä aivan toisaalle väläytellään ja puolustetaan avoimesti. Jo näiden puheiden valossa alueet joutuvat miettimään rekrytointipalkkioitaan ja -panostuksiaan uusiksi.”

Tilannetta ei Kempin mukaan auta, että osa hallituksen ministereistä irtisanoutuu esityksestä.

”Edelleen tärkein kysymys kuuluu, mikä on hallituksen linja sairaala- ja päivystysverkon karsimisessa? Jokainen päivä tämän sekavuuden parissa ajaa palvelujärjestelmäämme vaikeampaan tilaan.”

Hallituksen puheet ja hallitusohjelman leikkaukset ovat Kempin mukaan ristiriidassa.

”Kädet leikkaavat samalla, kun suu sanoo, että ei saa leikata. Tämä ei ole suoraselkäistä valtion johtamista ja viestintää suomalaisille.”