Pääministeri myönsi – hallituksen tavoitteena on keskittää sote-palvelut

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hilkka Kemppi ihmettelee kokoomuksen takinkääntöä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa. Sen sijaan että hallitus tarttuisi Keskustan kuuteen ehdotukseen turvata hyvinvointialueiden riittävä rahoitus sekä helpottaa sote-työntekijäpulaa, on hallitus päättänyt valita oudon linjan – keskittää tietoisesti sote-lähipalveluja kauemmas palveluja tarvitsevien ihmisten ulottuvilta.

– Tässä kokoomuksen ja perussuomalaisten johtamalla hallituksella ja Keskustalla on selvä linjaero. Keskusta haluaa turvata peruspalvelut jokaisessa kunnassa, Kemppi alleviivaa.

Aiemmin tällä viikolla sote-lähipalveluita koskevan välikysymyskeskustelun yhteydessä kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpo kertoi eduskunnalle, että hallituksen tavoitteena ei ole turvata terveysasemaa joka kuntaan. Vielä hyvinvointialuevaalien alla tammikuussa 2022 Orpo kirjoitti Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan kokoomuksen olevan sitoutunut siihen, että sote-palvelut järjestetään ihmisten tarpeen mukaan jokaisella paikkakunnalla.

Kempin mukaan suomalaisten lähipalvelujen alasajo on lyhytnäköistä politiikkaa, joka toteutuessaan tulisi kalliiksi.

– Jos lähipalvelut häviävät, hoitojonot kasvavat ja lisää ihmisiä jää ajoissa hoitamatta. He joutuisivat entistä enemmän turvautumaan kalliimpiin hoitoihin. Siksi toivon, että hallitukselta löytyy rohkeutta arvioida kaupungeista ja kunnista löytyvien terveysasemien, koulupsykologien ja hoivakotien merkitystä vielä uudelleen.

– Myös Ruotsissa rehottava ja Suomeen rantautumassa oleva jengiväkivalta osoittaa, että sosiaalilähipalvelujen alasajo tarkoittaa myös turvattomampia katuja ja kotikulmia etenkin isoimmissa kaupungeissa. Sitä riskiä meillä Suomessa ei kannata ottaa.