Hallituksen sote-pommi tuhoaa lähipalveluita ja pahentaa hoitojonoja

Petteri Orpon oikeistohallitus julkaisi tänään hallitusohjelmansa. Ohjelma puuttuu aivan oikein Suomen velkaantumiseen. Yllätys oli suuri, kun suurimmat säästöt oli kohdennettu sosiaali- ja terveyspalveluihin ja sosiaaliturvaan. Uuden hallituksen sote-säästöt tulevat osumaan erityisesti niille alueille, joiden rahoitus on voimakkaasti kasvavaa ikääntymisen ja sairastavuuden myötä. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi Pohjois-Karjala sekä Päijät-Häme.

 

  • Hallitusohjelman suurin pettymys on sosiaali- ja terveyspalveluiden massiiviset ja epärealistiset säästöt. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra teki melkoisen takinkäännön luvatessaan vaaleissa, ettei sotesta leikata. Hallitus pakottaa hyvinvointialueet tekemään leikkauksia, kasvattamaan hoitojonoja ja sulkemaan terveyskeskuksia ja sairaaloita. Hallitusohjelmapäätökset tarkoittavat myös sitä, että tarveperusteista rahoitusta näivetetään ja sosiaali- ja terveysalalla joudutaan valikoimaan asiakkaita yhä enemmän. Hoitotakuun lykkääminen tarkoittaa, ettei hoitojonoja edes yritetä purkkaa. Olen pettynyt hallitusohjelman näkymään sairaille ja tukea tarvitseville läpi Suomen. Hyvinvointialueiden harteille heitetään leikkauksena tuottavuusmiljardi, johon paikallisten päättäjien tulee löytyä leikkauslistat. Tämä säästökeino on raukkamainen lähipalveluiden leikkaus, josta hallitus pesee omat kätensä, Kemppi tiivistää

 

Hallitus on myös linjannut myös sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksujen nostamisesta ja lääkkeiden alv-korotuksista.

 

  • Hallitus on valinnut jakaa alueita ja ihmisiä useampaan leiriin. Asiakasmaksujen nosto tarkoittaa sitä, että yhä harvemmalla on varaa hakeutua hoitoon. Myös tämä lisää sairastavuutta ja on radikaali toimi rajun inflaation keskellä. Tämä leikkaus osuu suoraan sairaiden ja tukea tarvitsevien kukkaroon ja on siksi epäinhimillinen. Myös vammaispalveluita leikataan, vaikka vammaisten ihmisten aseman parantaminen hyväksyttiin eduskunnassa vastikään yksimielisesti. Soten säästöpommi tulee lisäämään eriarvoisuutta voimakkaasti samalla kun rikkaiden verotusta kevennetään ja miljardeja heitetään esimerkiksi Turun tunnin junan saamiseen. Yhtälö on minusta nurinkurinen. Näyttää myös siltä, että hallitus on unohtanut ratkaista mielenterveyskriisin, Kemppi lisää.

 

Sosiaali- ja terveyspalvelut kärsivät akuutista osaajapulasta. Hallitusohjelmassa osaajapulaan pyritään vastaamaan muun muassa tukemalla hyvinvointialueita kansainvälisten osaajien rekrytoinnissa sekä sujuvoittamalla EU/ETA-maiden ulkopuolella koulutettujen ammattihenkilöiden ammattioikeuden saamista.

 

  • Jo kerran lykätyn hoitajamitoituksen voimaantulon siirtäminen edelleen on perusteltua ja se on hyvää tekohengitystä osaajien riittämiseksi. Maahanmuuttopuheet ovat kuitenkin ristiriidassa toimien kanssa. Sen sijaan, että hallitus auttaisi osaajapulassa, se tekee päinvastoin. Työkyvyn kuntouttamista ja ulkomaisen työvoiman pääsyä Suomeen vaikeutetaan, Kemppi kommentoi