31 kansanedustajaa haluavat kovemmat rangaistukset huumekuskeille

Kannanotto 19.1.2023

31 kansanedustajaa jätti ministerille kirjallisen kysymyksen, jossa esitetään Norjan mallia huumekuskien kuriin saamiseksi. Huumausaineiden mitoitusten puuttuminen laista on vesittänyt monet seuraamukset huumekuskien törkeimpien tekojen osalta. Rattijuopumuksen kannalta rikoslaki on selkeä, koska alkoholin vaikutuksena ajamisessa on käytössä promilleraja. Kirjallisen kysymyksen laittoi alulle kansanedustaja Hilkka Kemppi.

 

  • Huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajaminen on yleistynyt, mutta huumeratteja käsittelevään lakiin on jäänyt porsaanreikä. Törkeän huumeratin tunnusmerkistö on tulkinnanvaraista, jonka vuoksi törkeistä huumerateista tuomitaan usein liian kevyesti. Koska huumausaineiden määrille ei ole rikoslaissa annettu merkitystä, muuttuu tuomioistuimissa törkeäkin huumausaineista johtuva rattijuopumus helposti tavalliseksi rattijuopumukseksi riittävän näytön puuttuessa. Tämä palaute tuli minulle suoraan käräjäoikeuden tuomareilta ja nyt yritämme yhdessä korjata tilanteen. Toivon ministeriltä asiaan ymmärrystä, Kemppi toteaa.
  • Suorituskyvyn alenemisen mittaamiseen tarvitaan Norjan malli. Norjassa on vuodesta 2012 ollut käytössä malli, jossa huumaus- ja lääkeaineiden kohdalla on määritelty verikokeissa todettavat pitoisuudet ja niiden vastaavuus alkoholin promillemääriin ja näistä johdettaviin rattijuopumusrikoksen vakavuusasteisiin. Tämä tulisi saada myös Suomeen. Käytännössä ongelma loppuisi, jos kymmenen tavallisimman huumausaineen osalta tehtäisiin taulukko pitoisuuksista. Amfetamiini yksissään on ylivoimaisesti eniten testeissä näkyvä huume, Kemppi lisää.
  • Tämä porsaanreikä laissa on muodostunut jo kaksikymmentä vuotta sitten. Huumausaineiden vaikutuksena alaisena ajaminen lisättiin liikennerikoksiin vuonna 2002. Tuolloin ei vielä ollut saatavilla riittävästi tutkimusaineistoa huumausaineiden rangaistavuuden porrastamiseksi, jonka vuoksi huumekuskeille ei säädetty lainkaan promillerajojen kaltaisia raja-arvoja huumausaineiden pitoisuuksille, Kemppi sanoo.